Predsednika prvič iz oči v oči

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja bo v sredo na uradni obisk v Slovenijo prispel italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Sergio Mattarella Foto: Xinhua
Sergio Mattarella Foto: Xinhua

LJUBLJANA > Srečanje predsednikov Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle bo prvo,odkar je Matarella v začetku februarja postal poglavar italijanske države. Po telefonu sta se sicer že pogovarjala in se dogovorila, da bosta sodelovanje nadaljevala na način, ki sta ga zastavila Pahor in prejšnji italijanski predsednik Giorgio Napolitano. To pomeni medsebojno zaupanje, iskrenost in dialog za odnose med sosednjima in prijateljskima državama, so zapisali v uradu predsednika. Spomnimo, Pahor je bil maja lani na državniškem obisku v Rimu, Mattarellov predhodnik Napolitano pa se je julija lani s slovenskim predsednikom sestal v Novi Gorici.

V ospredju stikov je ves čas vprašanje slovenske narodne skupnosti v Italiji. Pahor se je v luči srečanja sestal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Sporočili so mu, da se njihov položaj na splošno izboljšuje, vendar bi lahko nepravilno izvajanje sistemskih reform v Italiji ogrozilo uresničevanje njihovih dosedanjih pravic. Pri tem so še posebej omenili spremembo volilnega sistema in uveljavljanje reforme lokalne avtonomije oziroma povezovanja občin v Furlaniji Julijski krajini. Predsednik Pahor je rojakom zagotovil, da bo sogovornika opozoril na njihovo zaskrbljenost.

V naslednjih tednih bo tudi prišlo do zamenjave slovenskega veleposlanika v Rimu, saj se dosedanjemu veleposlaniku Iztoku Mirošiču izteka mandat. “Postopek imenovanj vodij diplomatsko - konzularnih predstavništev je zaupne narave vse do podpisa ukaza o imenovanju veleposlanika oziroma njegove objave v Uradnem listu RS,” so nam na poizvedovanja o nasledniku odgovorili v slovenskem zunanjem ministrstvu. A smo kljub temu izbrskali, da bo Kraševca, ki je za krmilom slovenske ambasade v Rimu od leta 2010, zamenjal 63-letni Bogdan Benko iz Solkana, ki je bil doslej državni sekretar na zunanjem ministrstvu. Mirošič naj bi postal slovenski veleposlanik v Zagrebu, a mora v obeh primerih država gostiteljica še izdati agrema, soglasje o prihodu novih veleposlanikov. NR


Najbolj brano