Predsednik Pahor čestital državljanom ob dnevu upora proti okupatorju

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnjem dnevu upora proti okupatorju čestital državljankam in državljanom. Poudaril je, da smo Slovenci z uporom proti okupatorju ohranili nacionalno svobodo, kar nam je omogočilo pol stoletja kasneje ustanovitev samostojne države. Ob tej priložnosti so v predsednikovem uradu odprli vrata za obiskovalce.

Približno 250 obiskovalcev si je pod vodstvom uslužbencev 
protokola ogledalo predsedniško palačo, obiskali so delovne 
prostore predsednika republike, si ogledali nastop Zelenega 
Jurija ter menjavo častne straže Slovenske vojske. Foto: STA
Približno 250 obiskovalcev si je pod vodstvom uslužbencev protokola ogledalo predsedniško palačo, obiskali so delovne prostore predsednika republike, si ogledali nastop Zelenega Jurija ter menjavo častne straže Slovenske vojske. Foto: STA

LJUBLJANA > “Imamo vse razloge, da smo ponosni na to, da smo sredi prejšnjega stoletja v zelo surovih in do našega naroda nenaklonjenih razmerah postavili po robu okupatorju ter obranili in ohranili našo nacionalno svobodo. To nam je pol stoletja kasneje omogočilo, da smo z veliko večino na plebiscitu odločili, da ustanovimo samostojno državo, ki smo jo z vojaško silo in žal tudi žrtvami kasneje obranili,” je poudaril Borut Pahor.

Današnji praznik, dan upora proti okupatorju, po njegovi oceni začenja praznovanje celotne svobodne mednarodne skupnosti, ki se bo skupaj s Slovenci kot delom zavezniških sil sredi prejšnjega stoletja v uporu zoper okupatorja veselila konca druge svetovne vojne. “Takrat, ne prvič, je celotna mednarodna skupnost, zlasti zaradi prihodnjih rodov, vzkliknila Nikoli več! in res v Evropi, zlasti zaradi evropske ideje, ki je bila utemeljena na spravi, vse od takrat - razen v 90. letih na Balkanu in v zadnjih letih v Ukrajini - vojnih spopadov ni bilo,” je dodal predsednik republike.

“So pa bili drugje, kar še vedno kaže na potrebo nas vseh - Slovenci smo sestavni del teh prizadevanj - po mirni poti reševati vsa ta odprta vprašanja. Danes je državni praznik, praznik upora proti okupatorju. Slovenci smo tedaj uspeli ohraniti in ubraniti svobodo. Mislim da si vsi, ki so tedaj žrtvovali svoja življenja za našo domovino, zaslužijo naš spomin,” je poudaril predsednik republike.

Pahor je ob tem izpostavil tudi načrtovani spomenik sprave, ki “ga v bistvu na nek način na osnovi zakonske podlagi, a tudi v luči konca druge svetovne vojne, v kateri je žal brat dvignil roko nad brata, kar se ni ponovilo v osamosvojitveni vojni, grenak trenutek za naše slovenstvo in v želji, da mladi rodovi ne bi pozabili slavnih trenutkov boja zoper okupatorja in da bi se na nek pieteten način spominjali grenkih priokusov tedanjega časa, v tej želji bomo čez nekaj časa postavili ta spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami, ki mu rečemo spomenik sprave”.

“Mislim, da imamo navkljub vsem težavam in skrbem, tudi marsikdaj pretiranemu malodušju, strahovom in stiskam danes, po petih letih, dovolj razlogov za zmerni optimizem. Samo od nas državljanov je odvisno, ali bomo krizo res dokončno premagali, ne samo v gospodarskem in socialnem smislu, ampak tudi v duhovnem smislu. In se kot svobodomiseln narod in država, ki nam je lahko v zgled in ponos, veselili prihodnosti zase in za mlade,” je še dejal Pahor.

Ob priložnosti slovenskega državnega praznika je v uradu predsednika republike potekal dan odprtih vrat. Približno 250 obiskovalcev si je pod vodstvom uslužbencev protokola ogledalo predsedniško palačo, obiskali so delovne prostore predsednika republike, si ogledali nastop Zelenega Jurija ter menjavo častne straže Slovenske vojske, ki je ob vseh državnih praznikih postrojena pred predsedniško palačo, so sporočili iz predsednikovega urada.

STA


Najbolj brano