Predlog za umik točke o Janševem mandatu na MVK zavrnjen

Člani mandatno-volilne komisije (MVK) državnega zbora so v začetku današnje nujne seje zavrnili predlog SDS za umik točke dnevnega reda, ki predvideva razpravo o odvzemu poslanskega mandata prvaka SDS Janeza Janše. Na današnjo nujno sejo MVK je prišlo tudi šest poslancev SDS, čeprav ta stranka svojih članov komisije ni predlagala.

Člani mandatno-volilne komisije  državnega zbora so zavrnili predlog SDS za umik točke dnevnega reda, ki predvideva razpravo o odvzemu poslanskega mandata prvaka SDS Janeza Janše Foto: STA
Člani mandatno-volilne komisije državnega zbora so zavrnili predlog SDS za umik točke dnevnega reda, ki predvideva razpravo o odvzemu poslanskega mandata prvaka SDS Janeza Janše Foto: STA

LJUBLJANA > Pred državnim zborom pa se je zbralo okoli deset podpornikov Združene levice, ki menijo, da bi Janezu Janši mandat morali vzeti.

Na temo Janševega mandata so se zjutraj, pred začetkom seje, usklajevali vodje poslanskih skupin, a do enotnega dogovora ni prišlo.

Mandatno-volilna komisija je za mnenje glede prenehanja mandata poslanca na podlagi 9. člena zakona o poslancih zaprosila zakonodajno-pravno službo DZ. Omenjeni člen zakona določa, da poslancu preneha mandat, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev, razen če DZ sklene, da lahko opravlja poslansko funkcijo.

Po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ bi bilo prenehanje poslanskega mandata Janši na podlagi zakona o poslancih lahko sporno. V mnenju so zapisali, da prenehanje mandata zaradi pravnomočne obsodbe namreč velja le za poslance, ki ob izreku obsodbe že opravljajo funkcijo, ne pa za tiste, ki so funkcijo pridobili po izreku obsodbe.

STA


Najbolj brano