Predlog ZL za odpis dolgov dokončno končal pot

Potem ko je odbor DZ za finance v začetku meseca ocenil predlog zakona o enkratnem odpisu dolgov, s katerim bi po načrtih ZL najbolj zadolženim prebivalcem omogočili odpis neplačanih računov, kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo, je danes sklep z enako vsebino sprejel tudi DZ. Vlada pripravlja svojo rešitev te problematike.

"Državljankam in državljanom, ki so se znašli v začaranem 
krogu neplačanih položnic, bi lahko s takim zakonom vsaj 
delno omogočili nov začetek, za državni proračun pa to ne bi 
imelo posebnih stroškov," je danes dejal Luka Mesec (ZL). Foto: STA
"Državljankam in državljanom, ki so se znašli v začaranem krogu neplačanih položnic, bi lahko s takim zakonom vsaj delno omogočili nov začetek, za državni proračun pa to ne bi imelo posebnih stroškov," je danes dejal Luka Mesec (ZL). Foto: STA

LJUBLJANA > Po predlogu ZL bi najranljivejšim skupinam prebivalstva, ki ne zmorejo plačevati položnic za redne življenjske stroške, kot so ogrevanje, odvoz smeti, voda, elektrika, neprofitna najemnina in podobno, omogočili, da se jim te dolgove odpiše.

"Državljankam in državljanom, ki so se znašli v začaranem krogu neplačanih položnic, bi lahko s takim zakonom vsaj delno omogočili nov začetek, za državni proračun pa to ne bi imelo posebnih stroškov," je danes dejal Luka Mesec (ZL).

Čeprav je DZ ocenil predlog zakona kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo, pa so v ZL zadovoljni z napovedmi ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak, da vlada pripravlja svoj predlog rešitve te problematike. "Če v septembru ne pride do obljubljenega odpisa, pa bomo naš predlog ponovno vložili," je napovedal Mesec.

Ministrica se je namreč strinjala z ZL, da je treba ljudem v stiski ponuditi roko. "Zato že od februarja pripravljamo širši paket pomoči socialno najbolj ogroženim," je dejala in povedala, da ukrepi ne bodo zajeli le odpisa dolgov, ampak tudi pomoč pri deložacijah in uvedbo socialne oziroma predplačniške kartice, s katero naj bi rešili problematiko zaračunavanja stroškov, ki so povezani z vpogledom v tekoče račune prebivalcev.

STA


Najbolj brano