Predalič poslanec le ob potrditvi odvzema mandata Janši na ustavnem sodišču

Božo Predalič, ki naj bi na poslanski funkciji nasledil predsednika SDS Janeza Janšo, je Državno volilno komisijo (DVK) obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču. To pa le v primeru, da bo nezakonit odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče, je sporočil na twitterju.

Božo Predalič  naj bi poslanski mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede mandata Janeza Janše na ustavnem sodišču Foto: Tamino Petelinsek
Božo Predalič naj bi poslanski mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede mandata Janeza Janše na ustavnem sodišču Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Božo Predalič bi moral na poslanski funkciji naslediti predsednika SDS Janeza Janšo, ki mu je mandat prenehal zaradi pravnomočne sodbe v zadevi Patria. Da je Janši prenehal mandat, je državni zbor ugotovil na podlagi zakona o poslancih.

Na sklep državnega zbora se je Janša pritožil na ustavno sodišče. Upravni senat tega sodišča je že sklenil, da bo zadevo obravnaval absolutno prednostno. Ustavni sodniki bodo Janševo pritožbo obravnavali na četrtkovi seji.

Pritožbo na ustavno sodišče zaradi odvzema mandata Janši je nedavno vložila tudi skupina 315 volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje. Ustavno pritožbo so vložili, ker so, kot so navedli, zaradi prenehanja Janševega mandata “postavljeni v isti položaj, kot če ne bi volili”.

STA


Najbolj brano