Pred vlado in sindikati podpis dogovora o varčevanju v javnem sektorju

Pred pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja je po več kot mesecu dni pogovorov danes še podpis dogovora o varčevalnih ukrepih za leto 2015. Tudi tokrat pod dokumentom ne bo podpisov vseh od skoraj 40 reprezentativnih sindikatov, a skoraj zagotovo bo dogovor sklenjen. Zakonske spremembe bodo nato morali potrditi še poslanci.

Največji, šolski sindikat Sviz, je pristop k podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih za leto 2015 že podprl. Foto: STA
Največji, šolski sindikat Sviz, je pristop k podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih za leto 2015 že podprl. Foto: STA

LJUBLJANA > Za realizacijo ukrepov je predviden še podpis aneksov h kolektivnima pogodbama za javni sektor in za negospodarske dejavnosti.

Kdo vse bo k podpisu pristopil na sindikalni strani, ni jasno, saj se bodo nekateri odločali šele danes - med njimi tudi oba policijska sindikata. Zagotovo ne bo podpisov najmanj treh s področja zdravstva: sindikata delavcev v zdravstveni negi, Sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um ter Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

Prav tako se za podpis ni odločil Sindikat vojakov Slovenije, predvidoma bo tako odločitev sprejel tudi Sindikat slovenskih diplomatov. K isti odločitvi se po zadnjih informacijah nagiba sindikat poklicnega gasilstva. Medtem je denimo največji, šolski sindikat Sviz, pristop k podpisu že podprl.

Minuli ponedeljek parafirani dogovor vključuje prenos trenutnih ukrepov. Izjema so napredovanja, ki se sprostijo, njihovo izplačilo pa izvede v januarju 2016. Enak časovni zamik je predviden za tiste, ki bodo napredovali v letu 2016.

Ukrepi vključujejo še znižano plačevanje premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja in dodatno znižanje obsega sredstev za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Predvideva se tudi ukrep, ki se nanaša na možnost selektivnega zmanjšanja delovne obveznosti.

STA


Najbolj brano