Pred odhodom na počitnice pravočasno uredite zdravstveno zavarovanje

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vsem zavarovancem priporoča, da si pred odhodom na počitnice v tujino pravočasno uredijo svoje zdravstveno zavarovanje. Pridobijo naj evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, pred potovanjem v BiH pa konvencijsko potrdilo, so danes svetovali na zavodu.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vsem zavarovancem priporoča, da si pred odhodom na počitnice v 
tujino pravočasno uredijo svoje zdravstveno zavarovanje. Foto: /
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vsem zavarovancem priporoča, da si pred odhodom na počitnice v tujino pravočasno uredijo svoje zdravstveno zavarovanje. Foto: /

LJUBLJANA > “Če si bodo uredili zdravstveno zavarovanje, se lahko izognejo neposrednemu plačilu stroškov za opravljene nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v tujini,” je na današnji novinarski konferenci dejal direktor področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Klemen Ganziti.

Naročilo kartice osebno, prek spleta in SMS sporočila

Evropsko kartico je po pojasnilu zavoda moč naročiti na spletni strani zavoda, osebno v času uradnih ur ali s pošiljanjem SMS sporočila na telefonsko številko 031/771-009. SMS naj vsebuje besedo EUKZZ ter ZZZS številko zavarovane osebe, ki je navedena na prvi strani kartice zdravstvenega zavarovanja.

Zavarovane osebe bodo evropsko kartico brezplačno prejele v štirih delovnih dneh. Tisti, ki jo že imajo, pa naj preverijo rok njene veljavnosti, svetujejo na zavodu.

Kartica veljavna eno leto ali pet let

Zavod je lani zavarovanim osebam izdal 708.641 listin za uveljavljanje zdravstvenih storitev v tujini, od tega veliko večino evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja. Za večino zavarovanih ljudi je evropska kartica veljavna eno leto. Za upokojence in po njih zavarovane družinske člane in za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti, če že niso zavarovanci, pa je veljavna pet let oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti. Datum veljavnosti je zapisan na evropski kartici.

Zavarovane osebe naročijo največ evropskih kartic vsako leto junija in julija, zato bo v času med 1. junijem in 31. julijem letos pretekla veljavnost več kot 220.000 karticam, izdanim v enakem obdobju lani.

Obvezno zavarovani v Sloveniji imajo v času začasnega bivanja v drugih državah pravico do nujnega oziroma potrebnega zdravljenja. Postopek uveljavljanja in obseg pravice do zdravstvenih storitev pa je odvisen od tega, kje uveljavljajo zdravstvene storitve.

V BiH konvencijsko potrdilo, ponekod komercialno zavarovanje

V državah članicah EU in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici, za katere velja evropski pravni red, velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Prav tako ta velja v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju, tako v Črni gori, Makedoniji in Srbiji, v Avstraliji velja evropska kartica in potni list, v Bosni in Hercegovini pa velja konvencijsko potrdilo.

V ostalih državah, denimo Egiptu, Tuniziji, Turčiji in ZDA, ne velja evropska kartica, zato svetujejo, da si pred odhodom uredimo komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Več informacij o postopkih uveljavljanja po posameznih državah in o naročanju listin za tujino je na voljo na spletni strani zavoda www.zzzs.si.

STA


Najbolj brano