Pred nami so topli in sončni pomladni dnevi

Zadnjič smo pisali o tem, kako je burja pri nas ključnega pomena. To se je med drugim - sicer nekoliko nepričakovano, toda občutno - izkazalo ravno preteklo soboto, ko smo ponekod ob solidnem anticiklonu in za ta čas toplem zraku namerili najvišjo temperaturo v marcu v zadnjih letih.

Nad večjim delom Evrope je soliden in obsežen anticiklon.
Nad večjim delom Evrope je soliden in obsežen anticiklon. 

PRIMORSKA > V sosednji Furlaniji Julijski krajini je, denimo, deželna meteorološka opazovalnica v Gradišču ob Soči namerila 24,4 stopinje Celzija; nazadnje je bilo tam tako toplo marca leta 1993. Tik ob razmeroma mrzlem morju (na pomolu bratov Bandiera v Trstu) pa je namerila 21,4 stopinje Celzija, najvišjo temperaturo v marcu v zadnjih petih letih. Tako visokih temperatur povečini nismo beležili že od 1. oktobra lani, torej že skoraj sedem mesecev. Pihala pa je šibka burja, ki je v Tržaškem zalivu dosegla hitrost 62 km/h.

Včeraj na Goriškem 25 stopinj Celzija!

Ravno v času nastajanja tega članka se je živo srebro v Gradišču ob Soči povzpelo do 25,4 stopinje Celzija in je tako doseglo novi rekord. Včerajšnji dan je bil za marec izjemno topel.

Agencija za okolje (Arso) je ponekod na Goriškem, denimo v Biljah, namerila 25 stopinj Celzija, zrak pa je bil z le 23-odstotno vlago tudi zelo suh.

Brez burje občutno hladneje

Zanimivo, da je bil zrak v višinah 17. marca še za dve desetinki stopinje toplejši kot minulo soboto, radiosonda iz Rivolta je tedaj na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +8,6 stopinje Celzija. Ker pa ni pihala burja, se je v prizemlju odigravala dogajalo nekaj povsem drugega. Nastal je temperaturni obrat, marsikje je bil občuten vpliv mrzlega morja. V Trstu je deželna meteorološka opazovalnica zato namerila najvišjo dnevno temperaturo 14,3 stopinje Celzija, torej dobrih sedem stopinj Celzija manj kot minulo soboto, na Goriškem pa malce pod 20 stopinjami Celzija.

Temperature kot ob koncu maja

Sicer pa je bilo ozračje v zadnjem obdobju vseskozi toplejše od dolgoletnega povprečja. Najvišje temperature, ki jih je namerila radiosonda v višinah, bi sodile kar v konec maja. Včeraj opolnoči je na višini 1500 metrov v prostem ozračju radiosonda namerila +7,4 stopinje Celzija in je bilo ozračje za šest stopinj Celzija toplejše od povprečja dolgoletnih meritev. Ničta izoterma je bila na višini 2785 metrov, približno 900 metrov više od običajne.

Nad nami se zadržuje soliden in topel anticiklon, ki je zajel večji del Evrope in prinaša stanovitnost ter povečini sončno vreme. Pomlad se bo v bližnji prihodnosti v glavnem nadaljevala po tem vzorcu. Večjih in dolgotrajnejših poslabšanj v kratkem ni pričakovati, ponagajala nam bo lahko le morebitna občasna krajevna nestanovitnost, ki jo bodo povzročala manjša območja nekoliko bolj svežega in nestanovitnega zraka v naši bližnji ali nekoliko bolj oddaljeni okolici. Vsekakor so tla kar suha, zadnje omembe vredne padavine so bile prve dni marca. Doslej so bile v glavnem mesečne količine padavin skromne, marsikje ni padlo niti 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Sončno in toplo, več spremenljivosti v nedeljo

Danes in jutri bo prevladovalo sončno in za ta čas zelo toplo vreme. Živo srebro se bo zlasti danes, ob šibki burji, ponekod približalo 25 stopinjam Celzija.

V soboto se bo nadaljevalo podobno vreme. Nekoliko se bo sicer povečala vlaga in namerili bomo kakšno stopinjo Celzija manj. V nedeljo bo nekaj več spremenljivosti, ne gre povsem izključiti - četudi zaenkrat kaže, da možnost za to ni velika - nastanka kakšne manjše krajevne plohe.

BRA


Najbolj brano