Pred 25 leti se je končala 10-dnevna vojna za Slovenijo (foto)

Mineva 25 let, odkar se je s podpisom t. i. brionske deklaracije končala 10-dnevna vojna za Slovenijo. Deklaracija je namreč predvidevala ustavitev vseh sovražnosti na ozemlju Slovenije. Obletnice se je s poslanico, v kateri si je zaželel enotnosti, spomnil predsednik DZ Milan Brglez, obeležila pa jo bosta tudi odbor DZ za obrambo in VSO.

Predaja vojakov Jugoslovanske armade v Rožni dolini Foto: Marjan Pavzin
Predaja vojakov Jugoslovanske armade v Rožni dolini Foto: Marjan Pavzin

LJUBLJANA > Kot je v svoji poslanici poudaril Brglez, je dan, ko je v Sloveniji pred 25 leti utihnilo orožje, dan ponosa in proslavljanja. A tega ponosa danes po njegovem mnenju ne bi bilo, če ne bi bili enotni v odločitvi, da želimo živeti na svojem in po svoje. "Ta pozitivna trma ter vztrajnost sta tisto, kar nas označuje. Označuje v tem, da zmoremo, če stopimo skupaj," je zapisal.

Če se nam kdaj zdi, da iz kakšnega položaja ni rešitve, bi se morali po navedbah Brgleza spomniti prav dni pred 25 leti. "Dni, ko nas je skušala okupirati Jugoslovanska ljudska armada, a se ji nismo dali, in dni, ko so mnoge svetovne velesile trdile, da nas nikdar ne bodo priznale. A oboje smo premagali in presegli. Zaradi našega poguma in volje," je zapisal.

V dneh, ko obeležujemo 25-obletnico nastanka države, pa tudi vsak drug dan, je državljanom zaželel poguma, volje in preudarnosti, hkrati pa izrazil željo, da bi znali stopiti skupaj in biti enotni tudi ko gre za našo skupno prihodnost.

Odbor DZ za obrambo se bo 25-obletnice zmage nad JLA spomnil s slavnostjo sejo. A nanjo niso povabljene nekatere veteranske organizacije, kar je zmotilo podpredsednika DZ Primoža Hainza. Slednji je v pismu predsedniku odbora Žanu Mahniču (SDS) zapisal, da si slavnostne seje ne predstavlja brez organizacij, kot so na primer Zveza društev General Maister, Organizacija TIGR in Zveza Združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) pa bo v ljubljanski stolnici odkrilo spominsko ploščo. Zbrane bo nagovoril takratni obrambni minister Janez Janša, mašo pa bo daroval apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.

Vojna za Slovenijo se je začela 27. junija 1991, ko je želela takratna jugoslovanska oblast, ki se ni strinjala z osamosvojitvijo Slovenije, s pomočjo Jugoslovanske ljudske armade zasesti mejne prehode in Slovenijo prisiliti, da ostane v Jugoslaviji.

Po nekaj dnevih bojev so se 7. julija 1991 na Brionih sestali predstavniki Slovenije, Jugoslavije in EU. Sprejeta je bila t. i. brionska deklaracija, s katero so bile ustavljene vse sovražnosti na ozemlju Slovenije, slovenska stran pa je morala za tri mesece zamrzniti svoje osamosvojitvene aktivnosti.

A je Slovenija osamosvajanje le še pospešila. Tako JLA ni ostalo drugega, kot da se umakne iz Slovenije.

STA


Najbolj brano