Pred 25 leti je prisegla prva demokratično izvoljena vlada

Pred 25 leti je v takratni slovenski skupščini prisegla prva demokratično izvoljena vlada. To so po volitvah, ki so bile dober mesec prej, oblikovale takratne stranke Demokratične opozicije Slovenije - Demos, vodil pa jo je takratni predsednik SKD Lojze Peterle.

Pred 25 leti je v takratni slovenski skupščini prisegla prva 
demokratično izvoljena vlada. Vodil jo je   Lojze Peterle. Foto: Tone Stojko, Muzej Nov. Zg. Slov
Pred 25 leti je v takratni slovenski skupščini prisegla prva demokratično izvoljena vlada. Vodil jo je Lojze Peterle. Foto: Tone Stojko, Muzej Nov. Zg. Slov

LJUBLJANA > Na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji aprila 1990 je namreč zmagala koalicija Demos, ki ji je tako pripadla tudi pravica do mandatarja. To je kot predsednik stranke, ki je med strankami koalicije dobila največ glasov, postal predsednik SKD Lojze Peterle. Slednji se je bil funkciji sprva sicer pripravljen odpovedati v korist predsednika Demosa in predsednika takratne SDSS Jožeta Pučnika, a je ta ponudbo po premisleku zavrnil.

Peterletova vlada je imela 27 ministrov in ministric, v njej pa so bile SKD, SDSS, SDZ, SLS, Slovenska obrtniška stranka in Zeleni Slovenije. V slabih dveh letih, kolikor je bila na oblasti, je tudi ob delnem sodelovanju opozicije sprejela nekatere ključne dokumente, ki so bili potrebni za izpeljavo slovenske osamosvojitve ter nastanek in uveljavitev slovenske države.

Tudi zato je Peterle aprila v intervjuju njegovo vlado ocenil kot najbolj uspešno vlado do zdaj. “Pripravili smo vse operativno za razglasitev samostojne države, dobili vojno, uvedli denar, izpeljali reforme in dosegli mednarodno priznanje,” je dejal.

Ključen razlog za razpad vlade je bilo po oceni Peterleta vprašanje, na kakšen način izpeljati privatizacijo, ter “alergija na SKD”, ki se je med nekaterimi strankami v vladi po njegovih besedah začela relativno kmalu. Mandat Peterletove vlade se je končal z imenovanjem vlade Janeza Drnovška 14. maja 1992.

STA


Najbolj brano