Prebivalci v bližini načrtovanih baznih postaj podpisujejo peticijo

Prebivalci v okoljih, kjer infrastrukturno ministrstvo načrtuje postavitev baznih postaj digitalnega železniškega radijskega omrežja GSM-R, so v znak protesta začeli podpisovati peticijo. To nameravajo decembra izročiti odgovornim in doseči zagotovila, da se bodo pri nadaljnji gradnji sistema GSM-R njihove zahteve spoštovale.

Bazna postaja na Kozini Foto: Petra Mezinec
Bazna postaja na Kozini Foto: Petra Mezinec

LJUBLJANA > Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Združenih civilnih iniciativah zoper določene lokacije baznih postaj digitalnega železniškega radijskega omrežja GSM-R, so sporne lokacije baznih postaj predvidene v neposredni bližini stanovanjskih objektov in drugih varovanih kategorij prebivalstva, pri čemer odgovorni za projekt ne kažejo nikakršne pripravljenosti za spremembo predvidenih lokacij.

Gre za 50 lokacij baznih postaj na območju Bele krajine, Dolenjske in Gorenjske. Nekateri antenski stolpi so že postavljeni, po podatkih zemljiške knjige na tujem zemljišču, opozarjajo v iniciativah in zahtevajo, da se vsa dela takoj ustavijo, s prizadetimi prebivalci vzpostavi partnerski dialog ter za bazne postaje poišče bolj primerne lokacije, ki bodo odmaknjene od naselij.

Opozarjajo, da se pri določanju lokacij baznih postaj upoštevajo le tehnični in ekonomski kriteriji, popolnoma pa se zanemarjajo znanstveno že dokazani vplivi elektromagnetnega sevanja na počutje in zdravje ljudi ter negativen vpliv bližine baznih postaj na tržno vrednost nepremičnin državljanov.

Podpise bodo zbirali do 30. novembra, nato pa nameravajo peticijo izročiti ministroma za okolje in za infrastrukturo.

Kot so septembra pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu, ki ga je takrat še vodil Samo Omerzel, želijo z radijskim signalom pokriti celotnih 1200 kilometrov železniškega omrežja, pri tem pa postaviti 246 baznih postaj in 110 repetitorjev. Investicija je vredna dobrih 117 milijonov evrov, od tega se je 85 odstotkov financira iz kohezijskih sredstev.

STA


Najbolj brano