Praznih je 434 državnih stanovanj

Poslanci SDS so v DZ vložili predlog zakona, namenjenega reševanju stanovanjske problematike mladih. Njegov cilj je mladim in mladim družinam zagotoviti možnost neprofitnega najema stanovanja, in sicer tako, da se prazna stanovanja v državni lasti prenesejo na stanovanjski sklad. Predlagajo, da se nanj prenesejo tudi prazna stanovanja v lasti DUTB.

Po podatkih vlade je trenutno nezasedenih 434 državnih 
stanovanj. Foto: Adriana Buzleta
Po podatkih vlade je trenutno nezasedenih 434 državnih stanovanj. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > Po besedah poslanca SDS Žana Mahniča je bil povod za pripravo novega zakona njegovo poslansko vprašanje vladi, kakšno je stanje zasedenih in nezasedenih državnih stanovanj.

Po podatkih vlade je trenutno nezasedenih 434 državnih stanovanj, od tega jih je 219 predvidenih za dodelitev v najem.

Prazna stanovanja v državni lasti bi na stanovanjski sklad prenesli po formuli 50 odstotkov v letu 2015, 30 odstotkov v letu 2016 in 20 odstotkov v letu 2017.

“Tako prenesena stanovanja bi bila namenjena izključno mladim in mladim družinam pod 35 letom starosti, pri čemer najmlajši otrok ne sme biti starejši od pet let. Vemo, da ima država stroške s temi stanovanji. Ti stroški so odvisni od velikosti stanovanja, načina ogrevanja in pa tudi lokacije. Izračunali smo, da bi država, če bi vsa ta stanovanja dala v najem mladim, prihranila letno približno 260.000 evrov,” je danes na novinarski konferenci pojasnil Mahnič.

V poslanski skupini SDS prav tako predlagajo, da se na stanovanjski sklad po isti formuli prenesejo tudi prazna stanovanja, ki so v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), in da se tudi ta stanovanja oddajo mladim. Najemniki bi imeli pri tem možnost, da po petih letih odkupijo stanovanje, pri čemer se jim v odkupno ceno štejejo tudi vse najemnine, plačane v tem času.

Prednost pri takšnem najemu bi po Mahničevih besedah imele mlade družine, še posebej tiste s slabšim socialnim položajem. Če te ne bi zasedle vseh stanovanj, bi na vrsto prišli mladi posamezniki pod 35 letom starosti. Pri tem bi imeli prednost tisti s slabšim socialnim položajem.

V zakonu so še predvideli, da mora stanovanjski sklad v roku treh mesecev po uveljavitvi zakona izdati razpis za oddajo teh stanovanj v najem, je še pojasnil Mahnič.

STA


Najbolj brano