Pravoslavni verniki bodo nocoj pričakali novo leto

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, bodo nocoj pričakali novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v ta namen ne bo, bodo pa novoletne zabave, tudi v Sloveniji, pripravili nekateri gostinci.

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, bodo nocoj pričakali novo leto.  Foto: STA
Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, bodo nocoj pričakali novo leto.  Foto: STA

LJUBLJANA > V Srbiji pravoslavno novo leto verniki običajno pričakajo pred hramom sv. Save v Beogradu, eni največjih pravoslavnih cerkev v regiji, v nekaterih mestih pa pripravijo tudi praznovanja na mestnih trgih.

Velik del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim koledarjem zaostaja za 13 dni. Julijanski koledar je uvedel rimski vladar Gaj Julij Cezar, uporabljati pa so ga začeli v prvem stoletju pred našim štetjem.

So pa nekatere pravoslavne cerkve skozi zgodovino sprejele Milankovićev koledar, ki se ujema z gregorijanskim. Med njimi so grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše cerkve. Te se novo leto praznovale enako kot mi.

V Sloveniji sta registrirani dve verski skupnosti, ki se uvrščata med Vzhodne pravoslavne cerkve, to sta Srbska pravoslavna cerkev in Makedonska pravoslavna skupnost v Sloveniji. Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi.

STA


Najbolj brano