Pravoslavci bodo nocoj pričakali božič

Pravoslavni verniki danes zaznamujejo badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič, dan Jezusovega rojstva. Po besedah paroha Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Perana Boškovića, božič za pravoslavne vernike pomeni veselje, ki ga rojstvo prinese v vsaki hiši, hkrati pa priložnost, da se notranje prenovijo.

Pravoslavni verniki danes zaznamujejo badnji dan, ob koncu 
katerega bodo pričakali božič, dan Jezusovega rojstva. Foto: STA
Pravoslavni verniki danes zaznamujejo badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič, dan Jezusovega rojstva. Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Perana Boškovića se pravoslavni verniki na božič pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se končuje danes, v tem času pa naj bi se notranje prenovili. Jezus Kristus je namreč po njihovem verovanju prišel zato, da svet prenovi na boljše.

Na današnji badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje, se bo bogoslužje v pravoslavni cerkvi v Ljubljani začelo ob 18. uri. Po maši bodo vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje, ki simbolično predstavljajo prostor, v kakršnem se je pred dobrima dvema tisočletjema rodil Jezus.

Verniki bodo badnjake odnesli domov, kjer jih bodo zažgali ter v družinskem krogu in molitvi pričakali božič. Ob polnoči se bodo znova zbrali v cerkvi, kjer se bo začela praznična maša. Še ena maša bo nato v četrtek ob 9. uri.

Verniki Srbske pravoslavne cerkve božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Tako božič po našem koledarju praznujejo 7. januarja.

Istočasno z njimi praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

STA


Najbolj brano