Pravico glasovanja imajo vsi

Danes se bodo na prvem rednem kongresu sestali člani Iniciative za demokratični socializem (IDS), stranke, ki predstavlja hrbtenico Združene levice. Slednja se je po presenetljivem preboju v državni zbor okrepila in v javnomnenjskih raziskavah še izboljšuje svoje ratinge.

IDS nima klasičnega predsednika, temveč 20-članski  svet 
izmed svojih članov izvoli koordinatorja, ki predstavlja stranko navzven. Doslej je to funkcijo zasedal Luka Mesec 
(desno). Foto: STA
IDS nima klasičnega predsednika, temveč 20-članski svet izmed svojih članov izvoli koordinatorja, ki predstavlja stranko navzven. Doslej je to funkcijo zasedal Luka Mesec (desno). Foto: STA

LJUBLJANA > Organizatorji pričakujejo danes ob 10. uri v Centru kulture Španski borci v Ljubljani več kot 300 udeležencev, ob njih pa še predstavnike sindikalnih gibanj in partnerskih organizacij. IDS se od ostalih slovenskih parlamentarnih strank loči po uveljavljanju neposredne demokracije. To pomeni, da imajo vsi člani pravico priti na kongres, razpravljati in voliti najpomembnejše organe stranke.

Prejšnji teden se je zgodil kadrovski premik v drugih dveh članicah Združene levice. Poslanka Violeta Tomić je prestopila iz Demokratične stranke dela v Trajnostni razvoj Slovenije in na kongresu nemudoma postala predsednica te stranke, ki jo je doslej vodil Matjaž Hanžek.

Tako bodo člani izvolili nov, 20-članski svet stranke, ki vodi in usmerja politiko v medkongresnem obdobju. IDS nima klasičnega predsednika, temveč omenjeni svet izmed svojih članov izvoli koordinatorja, ki predstavlja stranko navzven. Doslej je to funkcijo zasedal Luka Mesec, Matej Tašner Vatovec pa je bil edini Primorec med člani sveta. “Vzdušje v stranki je odlično, saj z odmevnimi nastopi in uspehi še dodatno ohranjamo vnemo in optimizem,” je včeraj položaj v IDS, ki je na lanskih volitvah na Primorskem dobila precejšnjo podporo, komentiral Vatovec.

Člani bodo izvolili tudi ostale organe, spremenili bodo nekaj določb v statutu, potrjevali finančna poročila in še nekoliko dodelali program. Vsi organi stranke, ki je bila ustanovljena lanskega 8. marca, so izvoljeni za enoletni mandat.

Na kongresu ni predvidena vsebinska razprava o morebitnem združevanju strank, ki delujejo v koaliciji Združena levica, o čemer je na levi strani slovenskega političnega prostora precej govora. Kar precej podpornikov koalicije namreč vidi razvoj te politične opcije v poenotenju. “O koaliciji ZL poteka razprava tudi v IDS, a zaenkrat še ni pripeljala do predloga stališča, o katerem bi lahko odločali na kongresu. Ne glede na to pa IDS ostaja trden člen koalicije ZL na lokalni in državni ravni,” so včeraj sporočili iz stranke. DENIS SABADIN


Najbolj brano