Pravice naj spoštujejo vsak dan

Letošnji mednarodni dan človekovih pravic, 10. december, poteka pod geslom Človekove pravice 365. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon poziva države, da spoštujejo obveznosti glede zaščite človekovih pravic vse dni v letu. Slovenska varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer dodaja, da kriza ne sme biti izgovor za kršitve človekovih pravic.

Slovenska varuhinja Vlasta Nussdorfer poudarja, da gre posebno pozornost nameniti zlasti ranljivim posameznikom. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenska varuhinja Vlasta Nussdorfer poudarja, da gre posebno pozornost nameniti zlasti ranljivim posameznikom. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SLOVENIJA, SVET > “Obsodimo vlade, ki zanikajo pravice katerekoli osebe ali skupine. Poudarimo, da so človekove pravice za vse nas, v vsakem trenutku, kdorkoli smo in od koderkoli prihajamo ne glede na družbeni položaj, naše mnenje, spolno usmerjenost in druge okoliščine,” je pred sredinim dnevom človekovih pravic v pisni poslanici pozval generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki Moon. “Odzovimo se na krike izkoriščanih in postavimo v ospredje človekovo dostojanstvo, do katerega ima pravico prav vsak,” še dodaja.

Letošnji dan človekovih pravic ima sicer še toliko večjo težo v mednarodni javnosti, saj se s kršenjem temeljnih človekovih pravic soočajo tudi države, ki se imajo za najbolj napredne. V ZDA in nekaterih zahodnoevropskih državah se namreč zaradi nespoštovanja človekovih pravic ljudje podajajo na ulice in protestirajo, še večje pa je število držav, v katerih sicer ni protestov, a so omenjene pravice pogosto kršene.

Mednarodni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra, ker je generalna skupščina ZN na ta dan leta 1948 sprejela splošno deklaracijo človekovih pravic. Danes bo minilo tudi 30 let od sprejetja konvencije ZN proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju. Slovenija je h konvenciji pristopila julija leta 1993.

Slovenska varuhinja Vlasta Nussdorfer izpostavlja, da gre posebno pozornost nameniti zlasti ranljivim posameznikom. “Finančna in moralna kriza in kriza vrednot ne smejo biti izgovor, da se kršijo človekove pravice, zlasti ne tistim, ki so najbolj ranljivi in nimajo veliko možnosti, da bi sami poiskali rešitve,” je dejala. Po njenem opozorilu pogosto prihaja do prepočasnih rešitev državnih organov za ljudi, ki so jim že vzeli pravice, medtem ko je poprava težka, dolgotrajna in včasih prepozna.

Koalicija slovenskih nevladnih organizacij s področja človekovih pravic je že izrazila skrb, ker se ekonomske, socialne in kulturne pravice v Sloveniji zmanjšujejo oziroma sistematično kršijo. Po njenem mnenju je Slovenija na področju človekovih pravic v poboljševalnici. Nedavno objavljena priporočila odbora Združenih narodov za ekonomske, socialne in kulturne pravice vključujejo kadrovsko in finančno podhranjen sistem za varstvo človekovih pravic, visoko raven korupcije v Sloveniji, vpliv protikriznih ukrepov na človekove pravice, regionalne razlike v dostopu do izobraževanja, vse večjo revščino, visoko stopnjo brezposelnosti in kršitve pravic do dela in iz dela. STA


Najbolj brano