Pravica do pitne vode kmalu v ustavi

Ustavna komisija DZ je na včerajšnjem nadaljevanju prekinjene nujne seje iz prejšnjega tedna vendarle potrdila predlog za vpis pravice do pitne vode v ustavo. “Veseli me, da smo danes sprejeli nov in pomemben korak vpisa vode v ustavo in s tem zavarovanja naših vodnih virov za naše zanamce,” je po seji komisije dejal njen predsednik Milan Brglez.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Milan Brglez je obljubil, da bo storil vse, da bo postopek vpisa v ustavo čim prej dokončan. Ocenil je, da bi se to lahko zgodilo do konca leta.

Sicer so se na včerajšnjem nadaljevanju seje osredotočili na amandma, ki so ga skupaj vložile poslanske skupine SMC, DeSUS, SD, ZL ter NP. Z njim so omenjene poslanske skupine skušale odpraviti pomisleke občin, ki jih je pri prvotnem predlogu skrbelo, da država posega v njihove pristojnosti in ruši obstoječi sistem.

Razprava se je spet vrtela okoli amandmaja, s katerim so poslanske skupine sprva določile, da oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država prek samoupravnih lokalnih skupnosti na način neprofitne javne službe.

Pravnik France Grad, član strokovne skupine, ki je pripravila osnutek predloga, je kot bistveno izpostavil, da glavna beseda ostaja državi, saj lahko le država zagotavlja dostopnost do vode vsem državljanom.

Določene pomisleke so imeli v Zbornici komunalnega gospodarstva. Miran Lovrič je med drugim izpostavil, da bo zaščita vodnih virov terjala dodaten denar, ni pa jasno, kdo naj bi ga zagotovil. Antun Gašparac je vprašal, kaj bo z infrastrukturo - ali bo ta ostala v lasti občin ali bo prenesena na državo. Vprašanje je tudi, kdo bo financiral gradnjo novih vodovodov in ali bodo sedanji izvajalci gospodarskih javnih služb še naprej opravljali svoje delo.

S predlogom pa so zadovoljni v civilni iniciativi Za Slovenijo in svobodo. Kot so zapisali v sporočilu, pitna voda nima alternative in je ni mogoče zamenjati z nečim drugim. “Zato je odgovornost in dolžnost izvoljenih predstavnikov ljudstva, da jo zaščiti v najvišjem pravnem aktu, ustavi. S tem dejanjem, ko že danes mislimo na jutri, bomo jasno in nedvoumno pokazali svetu in Evropi, da je pitna voda v Sloveniji javna dobrina.”

O vpisu pravice do pitne vode v ustavo bodo zdaj odločali poslanci, ki morajo akt o spremembi ustave sprejeti z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev. STA


Najbolj brano