Povprečna plača za junij na mesečni ravni nominalno navzgor, realno navzdol

Povprečna mesečna plača za junij je v Sloveniji znašala je 1564,49 evra bruto oziroma 1018,70 evra neto. S tem je bila nominalno za 0,2 odstotka višja, realno pa za 0,4 odstotka nižja od povprečne mesečne plače za maj. V prvem polletju je zaposlena oseba zaslužila v povprečju 1570,67 evra bruto na mesec.

 Foto: Tamino Petelinsek
Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Povprečni zaslužek v prvih šestih mesecih leta je bil nominalno za 1,9 odstotka oziroma realno za 2,4 odstotka višji kot v enakem obdobju 2015, je danes sporočil državni statistični urad.

Junija je bila povprečna mesečna plača glede na maj v zasebnem sektorju višja za 0,3 odstotka, v javnem sektorju pa za 0,2 odstotka. Izraziteje se je zvišala v dejavnostih rudarstvo (za 8,3 odstotka) in oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 6,3 odstotka), najbolj znižala pa v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (za 1,7 odstotka).

V prvem polletju so najvišjo povprečno mesečno plačo prejeli zaposleni v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, in sicer 1433,13 evra neto. V tem obdobju se je povprečna mesečna neto plača v primerjavi s plačo za enako obdobje lani zvišala v večini dejavnosti, najizraziteje v dejavnosti javne uprave in obrambe ter v dejavnosti obvezne socialne varnosti (za 4,8 odstotka); znižala se je le v dejavnosti promet in skladiščenje (za 0,3 odstotka) ter v drugih dejavnostih (za 0,4 odstotka).

Najvišjo povprečno mesečno plačo so v prvem polletju prejeli zaposleni v osrednjeslovenski statistični regiji; znašala je 1113,36 evra neto ali približno 92 evrov več od slovenskega povprečja. V tem obdobju se je povprečna mesečna neto plača v primerjavi z enakim obdobjem lani najbolj zvišala v posavski (za 2,6 odstotka) in koroški (za 2,4 odstotka) statistični regiji.

STA


Najbolj brano