Povprečna plača marca na mesečni ravni višja

Povprečna mesečna neto plača za marec je znašala 1008,10 evra, kar je v primerjavi s februarjem nominalno višje za 1,8 odstotka, realno pa za 0,9 odstotka. Povprečna mesečna bruto plača je znašala 1550,33 evra. Glede na februar je bila nominalno višja za 2,3 odstotka, realno pa za 1,4 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Povprečna mesečna neto plača za marec je znašala 1008,10 
evra. Povprečna mesečna bruto plača je znašala 1550,33 
evra.  Foto: STA
Povprečna mesečna neto plača za marec je znašala 1008,10 evra. Povprečna mesečna bruto plača je znašala 1550,33 evra.  Foto: STA

LJUBLJANA > V prvem četrtletju je bila povprečna mesečna plača nominalno in realno višja od povprečne mesečne plače v enakem obdobju prejšnjega leta. Povprečna mesečna neto plača je bila nominalno višja za 0,2 odstotka in realno za 0,6 odstotka, povprečna mesečna bruto plača pa je bila nominalno višja za 0,5 odstotka in realno za 0,9 odstotka.

Povprečna mesečna bruto plača se je v prvem četrtletju 2015 glede na enako obdobje lani zvišala v vseh treh sektorjih. V zasebnem sektorju se je zvišala 2,7 odstotka, v javnem sektorju za 1,6 odstotka in v sektorju država prav tako za 0,6 odstotka.

Povprečna mesečna bruto plača se je marca glede na februar najizraziteje zvišala v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro (za 7,7 odstotka), finančne in zavarovalniške dejavnosti (za 7,1 odstotka), kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za 5,4 odstotka) in informacijske in komunikacijske dejavnosti (za 5,4 odstotka).

V prvem četrtletju se je povprečna mesečna bruto plača najizraziteje zvišala v finančni in zavarovalniški dejavnosti (za 3,9 odstotka), v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih (za 2,6 odstotka) in v predelovalnih dejavnostih (za 2,1 odstotka). Znižanje plače pa je bilo najizrazitejše v rudarstvu (za 9,2 odstotka).

Povprečna mesečna bruto plača za marec se je glede na mesečni ravni zvišala v vseh statističnih regijah, najbolj v jugovzhodni Sloveniji (za 5,7 odstotka) in zasavski statistični regiji (za 5,3 odstotka), najmanj pa v osrednjeslovenski statistični regiji (za en odstotek).

STA


Najbolj brano