Povprečna plača januarja nižja kot decembra

Povprečna mesečna bruto plača za januar je dosegla 1592,15 evra. Od plače za december je bila nominalno za 3,7 odstotka nižja, realno pa za 3,1 odstotka. Statistični urad je padec pripisal nižjemu deležu izrednih izplačil. Povprečna neto plača pa je bila z 1039,12 evra nominalno za 3,3 odstotka, realno pa za 2,7 odstotka nižja.

Povprečna plača januarja je bila nižja kot decembra. Foto: Adriana Buzleta
Povprečna plača januarja je bila nižja kot decembra. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > “Plača za januar je bila v primerjavi s plačo za december nižja predvsem zato, ker so bila s plačo za december izplačana bistveno višja izredna izplačila - 13. plače in božičnice - kot s plačo za januar,” so v današnji objavi pojasnili na statističnem uradu.

Povprečna mesečna neto plača za januar je bila na mesečni ravni v zasebnem sektorju nižja za 3,7 odstotka, v javnem pa za 2,7 odstotka.

Nižja je bila tudi v večini dejavnosti, najizrazitejši pa je bil padec v dejavnosti prometa in skladiščenja, kjer so upadle za 10,3 odstotka. Najvišja je bila v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (1451,88 evra) ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (1.449,68 evra), najnižja pa v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (727,77 evra).

Povprečne plače pa so bile januarja višje na letni ravni. V primerjavi s plačo za januar 2016 je bila povprečna mesečna plača za januar 2017 nominalno višja, in to v bruto znesku za 2,1 odstotka, v neto znesku pa za 2,3 odstotka. Realno pa je bila bruto plača višja za 0,8 odstotka, neto pa za en odstotek.

STA


Najbolj brano