Povprečna plača avgusta za več kot odstotek višja kot julijska

Povprečna mesečna bruto plača je bila avgusta s 1571,30 evra nominalno in realno za 1,4 odstotka višja kot julija. Povprečna neto plača je bila medtem s 1023,28 evra v mesečni primerjavi nominalno in realno višja za 1,2 odstotka. Glede na lanski avgust je bila bruto plača realno višja za 2,8 odstotka, neto plača pa za 2,5 odstotka.

Povprečna plača je bila avgusta za več kot odstotek višja kot 
julija. Foto: Tamino Petelinsek
Povprečna plača je bila avgusta za več kot odstotek višja kot julija. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Iz objave statističnega urada je razbrati, da je bila avgustovska povprečna mesečna bruto plača v zasebnem sektorju s 1446,95 evra realno za 2,4 odstotka višja od julijske, v javnem sektorju pa s 1817,61 evra približno enaka kot v prejšnjem mesecu.

Povprečna avgustovska neto plača je bila v javnem sektorju s 1176,18 evra realno za 0,1 odstotka višja kot julija, v zasebnem sektorju pa je z 946,08 evra julijsko presegla za 2,1 odstotka.

Glede na lanski avgust je bila povprečna mesečna bruto plača v javnem sektorju realno višja za 2,4 odstotka, v zasebnem pa za 3,2 odstotka. Pri povprečni neto plači je bila rast v javnem sektorju 2,1-odstotna, v zasebnem pa 2,9-odstotna.

Zvišanje povprečne mesečne neto plače v avgustu je bilo v primerjavi z julijem realno najizrazitejše v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 4,8 odstotka). V tej dejavnosti je bila tudi avgusta izplačana najvišja povprečna mesečna plača. V bruto znesku je dosegla 2407,13 evra, v neto znesku pa 1495,08 evra. Energetiki so po rasti sledili rudarstvo (4,7 odstotka), oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki (3,1 odstotka) in predelovalne dejavnosti (2,8 odstotka).

Najnižjo povprečno mesečno neto plačo za avgust 2016 so prejeli zaposleni v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (726,77 evra), glede mesečnega gibanja neto plač pa so jo najslabše odnesli v izobraževanju in zdravstvu ter socialnem varstvu (le 0,1-odstotna mesečna rast) ter v kmetijstvu, lovu gozdarstvu in ribištvu (0,5-odstotni padec) ter prometu in skladiščenju (0,7-odstotni padec).

V medletni primerjavi je bila rast neto plač medtem najvišja v rudarstvu (8,3 odstotka), sledili pa sta oskrba z električno energijo, plinom in paro (5,1 odstotka) in oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki (4,8 odstotka).

Povprečna mesečna neto plača za avgust je bila v primerjavi s plačo za julij višja v večini statističnih regij; zvišanje je bilo najizrazitejše v jugovzhodni Sloveniji (za 4,8 odstotka) in na Goriškem (3,4 odstotka), nekoliko nižja je bila le v obalno-kraški statistični regiji (za 0,2 odstotka). Glede na lanski avgust se je povprečna neto plača medtem najbolj zvišala na Goriškem (4,5 odstotka), v Posavju (3,9 odstotka) in Zasavju (3,8 odstotka). Najnižja medletna rast je bila v jugovzhodni Sloveniji (1,1 odstotka).

Najvišjo povprečno mesečno neto plačo so avgusta prejeli zaposleni v osrednjeslovenski statistični regiji (za 7,9 odstotka višjo od slovenskega povprečja), najnižjo pa v primorsko-notranjski statistični regiji (za 9,2 odstotka nižjo od povprečja).

STA


Najbolj brano