Potrjen investicijski program za odlagališče radioaktivnih odpadkov

Odhajajoči minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je v torek potrdil investicijski program za projekt odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO).

Na odlagališču nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov  bodo odlagali vse odpadke tako imenovanih malih povzročiteljev v Sloveniji in polovico vseh odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško (na fotografiji) Foto: STA
Na odlagališču nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov bodo odlagali vse odpadke tako imenovanih malih povzročiteljev v Sloveniji in polovico vseh odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško (na fotografiji) Foto: STA

LJUBLJANA > Ta predvideva, da bo celotna naložba stala 157 milijonov evrov po stalnih cenah. Gradbeno dovoljenje naj bi dobili do 2017, gradnja pa bi potekala od leta 2017 do 2019.

Odpadki malih povzročiteljev v Sloveniji, polovica vseh odpadkov iz NEK, morda odpadki s Hrvaške

Skladno z načrtovanim terminskim načrtom bo odlagališče začelo obratovati leta 2020. Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu, je potrjen investicijski program eden “od pomembnih korakov v procesu izgradnje odlagališča NSRAO, ki je na tej stopnji nujen za nadaljevanje procesa”.

Na odlagališču, ki bo stalo v Vrbini v občini Krško, bodo odlagali vse odpadke tako imenovanih malih povzročiteljev v Sloveniji in polovico vseh odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek), torej del, za katerega je dolžna poskrbeti Slovenija.

Odlagališče je projektirano tako, da bi lahko sprejelo tudi hrvaški del odpadkov, če bi se državi uspeli o tem dogovoriti skladno z meddržavno pogodbo, kar bi bistveno pocenilo odlaganje za obe strani.

Skupni strošek za odlagališče bi bil v tem primeru okoli 178 milijonov evrov, kar bi pomenilo 89 milijonov evrov za vsako stran. “To bi bilo tudi najbolj ekonomično za obe državi,” so poudarili na ministrstvu. V oceno 157 milijonov evrov za projekt so vključeni gradnja, oprema in nadomestilo zaradi omejene rabe prostora, pa tudi strošek razgradnje odlagališča.

Večina denarja za naložbo je zagotovljena v Skladu za financiranje razgradnje Neka in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka (skoraj 81 odstotkov), saj večina nizko- in srednje radioaktivnih odpadkov, ki bodo tam odloženi, predstavlja “slovenska” polovica radioaktivnih odpadkov, ki nastajajo v Neku.

Državni proračun bo prispeval približno 19 odstotkov investicijskih sredstev, kar predstavlja sorazmerni delež za odložene nizko- in srednje radioaktivne odpadke, ki izvirajo iz medicine, raziskovalne dejavnosti in industrije.

Ministrstvo: “Odlagališče bo varno in okoljsko sprejemljivo”

“Odlagališče NSRAO bo varno in okoljsko sprejemljivo, tehnološko ustrezno in ekonomično, prav tako pa tudi družbeno sprejemljivo,” so zapisali na ministrstvu.

Z gradnjo odlagališča bodo zagotovljene razmere za delovanje obvezne državne gospodarske javne službe ravnanja z radioaktivnimi odpadki in za trajno in zanesljivo obratovanje Neka, kar po pojasnilih ministrstva posledično izboljšuje zadostnost in zanesljivost obratovanja elektroenergetskega sistema Slovenije.

“Vsekakor pa projekt zagotavlja podlage za varno, gospodarno in zanesljivo uporabo radioaktivnih virov v znanosti, medicini in industriji,” so še poudarili na ministrstvu.

Investitor NSRAO je država ozioma vlada, Agencija za radioaktivne odpadke (ARAO) pa pooblaščeni agent za izvajanje projekta do pridobitve gradbenega dovoljenja.

STA


Najbolj brano