Potočnik ne daje soglasja za imenovanje

Sedanji evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik je danes sporočil, da ne želi biti na seznamu z več kandidati za novega evropskega komisarja, če se bo slovenska vlada morda odločila za tak korak. Kot je sporočil, ne daje soglasja za imenovanje.

Janez Potočnik ne daje soglasja za imenovanje Foto: STA
Janez Potočnik ne daje soglasja za imenovanje Foto: STA

LJUBLJANA > V sporočilu za javnost, ki so ga poslali iz njegove tiskovne službe, je Potočnik podprl prizadevanja prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja za "čim večje število usposobljenih ženskih kandidatk" iz držav članic.

"Presenečajo pa me nekatere navedbe, ki so se v zadnjih dneh pojavile v slovenskih medijih. Pri imenovanju predsednika Evropske komisije je bil pomemben dejavnik odločitve izid evropskih parlamentarnih volitev in pričakoval bi, da bo tudi pri izbiri slovenskega kandidata oziroma kandidatke odločala vladna koalicija strank izvoljenih na nedavnih volitvah," je poudaril Potočnik.

Pri tem se je še enkrat zahvalil stranki Mira Cerarja SMC za zaupanje, ko ga je podprla, da bi ostal na komisarskem položaju. "Z izkušnjami, ki sem jih pridobil v preteklosti, želim še naprej pomagati Evropski uniji in Sloveniji, predvsem pri graditvi trajnostnega razvoja, ki je in mora biti naša skupna prihodnost," je še zapisal v sporočilu za javnost.

Danes se izteka rok, ki ga je Juncker dal državam za posredovanje imena ali imen njihovih kandidatov za prihodnje evropske komisarje. Odhajajoča slovenska vlada pod vodstvom Alenke Bratušek naj bi to po neuradnih informacijah storila še danes.

Glede na dosedanje - sicer neuradne informacije - bi vlada v Bruselj lahko poslala seznam s štirimi imeni: Bratuškovo, evropsko poslanko iz vrst SD Tanjo Fajon, prvakom Desus Karlom Erjavcem in Potočnikom. Slednji pa na takem seznamu očitno ne želi biti.

STA


Najbolj brano