Potočnik bi premislil o komisarski kandidaturi, če bi ga Cerar znova predlagal

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je pripravljen resno premisliti o kandidaturi za evropskega komisarja, če bi ga mandatar Miro Cerar znova predlagal za komisarskega kandidata.

Janez Potočnik Foto: STA
Janez Potočnik Foto: STA

BRUSELJ > Ker ga je Stranka Mira Cerarja podprla kot komisarskega kandidata, je logično, da se o drugih funkcijah niso pogovarjali, je še pojasnil Janez Potočnik.

“Kot veste, me je stranka Mira Cerarja podprla kot kandidata za komisarja v naslednjem mandatu. Iz tega logično sledi, da se o kakršnih koli drugih funkcijah nismo pogovarjali,” je Potočnik odgovoril na vprašanje, ali sta se s Cerarjem pogovarjala o ministrskih položajih, ali je dobil kakšno ponudbo in ali bi bil pripravljen prevzeti ministrsko funkcijo.

V odgovoru na vprašanje, ali bi bil pripravljen sprejeti ponudbo, če bi ga Cerar znova predlagal za komisarskega kandidata, pa je pojasnil: “Moje stališče do morebitne možnosti nastopa naslednjega mandata je znano že več mesecev in se ni spremenilo. V kolikor bi me mandatar Miro Cerar znova predlagal za komisarskega kandidata, bi bil pripravljen o tem resno razmisliti.”

Cerar je v sredo povedal, da bo v primeru izvolitve za mandatarja za sestavo nove vlade najprej naslovil pismo na prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja oziroma njegov kabinet in vprašal, kako vidijo postopek izbire slovenskih kandidatov. Na podlagi odgovorov bodo v SMC ocenili, ali je bilo pri tem karkoli sporno, ter se ustrezno odzvali.

Ob tem je Cerar spomnil, da so v SMC za kandidata predlagali Potočnika, česar vlada ni upoštevala. Potočnik je od kandidature odstopil, potem ko se je vlada odločila, da v Bruselj pošlje seznam več kandidatov. Če bo nova vlada lahko ponovila postopek, bo treba začeti znova, a obstaja možnost, da bi znova predlagali Potočnika, je v sredo še dejal Cerar.

STA


Najbolj brano