Čas za spremembo lastnika pred sezono ni primeren

Sava, ki ji je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prejšnji teden zasegla turistično družbo Sava Turizem, je že vložila predlog za začasno odredbo za vračilo delnic Save Turizma. Kot navajajo v družbi, slaba banka ni ravnala skladno z zakonodajo in tudi ne skladno s pogodbenimi določili.

Slaba banka si je “prisvojila” večino portoroških hotelov. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Slaba banka si je “prisvojila” večino portoroških hotelov. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

LJUBLJANA, PORTOROŽ > Iz Save so sporočili, da so dopolnili predlog za začasno odredbo, ki so ga sicer vložili že v petek, saj so ugotovili dodatne kršitve določb zakonov o ukrepih za krepitev stabilnosti bank in o finančnih zavarovanjih ter obligacijskega zakonika. V DUTB, ki ima v lasti za 24 milijonov evrov terjatev do Save Turizem, so sicer pojasnili, da so se za pretvorbo terjatev v kapital odločili, ker niso bili zadovoljni z načrtom prestrukturiranja, ki so ga pripravili v Savi.

DUTB je o svojih namerah že obvestila tudi Agencijo za trg vrednostnih papirjev, kjer pa zahteve za izdajo dovoljenja za prevzem danes še niso prejeli. Včeraj je bil na zahtevo drugih finančnih upnikov (ne DUTB) za Savo vložen tudi predlog za prisilno poravnavo.

Na potezo DUTB so se odzvali tudi nekateri politiki. Poslanka SMC in predsednica parlamentarnega odbora za finance Urška Ban je poudarila, da je DUTB samostojna pravna oseba. Po njenem mnenju je ključno vprašanje, zakaj so določene terjatve sploh prišle na DUTB, kar je posledica slabega upravljanja podjetij.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je napovedal, da bodo na jutrišnjem vrhu koalicije od pristojnih ministrstev zahtevali pojasnila, zakaj je do prevzema upravljanja hotelov s strani DUTB prišlo, če ne Kad ne Slovenski državni holding (SDH), ki je solastnik teh hotelov, o takšni nameri nista bila obveščena. Ob tem je spomnil, da so ministri v predlog strategije upravljanja državnih naložb, ki je še v parlamentarni obravnavi, zapisali, da je turizem v Sloveniji pomembna panoga in da je družba Sava uvrščena med pomembna podjetja. Po njegovem mnenju tudi čas za spremembo lastnika ni najbolj primeren, saj smo tik pred turistično sezono.

Na predlog strategije je ob potezi DUTB opozoril tudi poslanec Desusa Uroš Prikl. V stranki pričakujejo pojasnila, ki jih bodo prepričala (ali ne), da pri tem ni nič “skritega pod mizo”. Predsednica NSi Ljudmila Novak je prepričana, da je pri tej potezi nujno zaupati vodstvu DUTB. “Tudi vlada, ki ga je izbrala, mora temu vodstvu zaupati ali pa ga razrešiti,” je dejala. Po njenih besedah je nesprejemljivo, da predsednik vlade govori drugače kot njegovi ministri. “Naloga države je, da pomaga pri promociji turizma v Sloveniji, ne pa da ima v lasti hotele,” je še dodala Novakova.

Odločitev pa je presenetila stranko ZaAB. Kot pojasnjujejo, so le nekaj dni pred tem poslušali državnega sekretarja, ki je argumentiral odločitev glede uvrstitve Save med pomembne naložbe. Prav hoteli, njihova pomembnost za razvoj turizma, vpliv na lokalno okolje in zaposlenost so namreč odločilno vplivali na klasifikacijo naložbe med pomembne. NR


Najbolj brano