Posojilo EIB za več Darsovih projektov

Dars je danes z EIB podpisal pogodbo o posojilu v višini 145 milijonov evrov. Denar bo namenil za gradnjo avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje in nekaterih drugih nedokončanih avtocestnih odsekov ter za posodobitev elektromehanske avtocestne opreme za izboljšanje prevozne varnosti, je povedal prvi mož Darsa Matjaž Knez.

Dars je danes z EIB podpisal pogodbo o posojilu v višini 145 
milijonov evrov za več projektov, tudi za gradnjo dela hitre 
ceste med Lucijo in Izolo.  Foto: STA
Dars je danes z EIB podpisal pogodbo o posojilu v višini 145 milijonov evrov za več projektov, tudi za gradnjo dela hitre ceste med Lucijo in Izolo.  Foto: STA

LJUBLJANA > “Denar Evropske investicijske banke (EIB) bo pripomogel k posodobitvi avtocestnega omrežja v Sloveniji, ki predstavlja strateški prevozni sektor v državi. S tem se bo zagotovilo večjo varnost v prometu,” je ob podpisu pogodbe v Ljubljani poudaril podpredsednik EIB Laszlo Baranyay.

Vnovično sodelovanje z EIB potrjuje, da je Dars na pravi poti, je ocenil Matjaž Knez. EIB jim je namreč skupaj z današnjim odobrila devet posojil za širitev in obnovo različnih odsekov slovenskega avtocestnega omrežja. Dars bo novo posojilo odplačeval 25 let, pogoji najema pa so po njihovih zagotovilih “zelo ugodni”.

Dars bo od tokratnega denarja EIB za gradnjo novega 13-kilometrskega avtocestnega odseka med Draženci in Gruškovjem namenil približno 60 milijonov evrov. Naložba je ocenjena na približno 220 milijonov evrov, prvi del odseka pa naj bi, če ne bo pritožb pri izbiri izvajalca, začeli graditi sredi poletja.

Denar, ki ga bo prispevala tokrat, bo pokril približno 48 odstotkov od približno na 303 milijonov evrov visoko ocenjenih projektov. Denar bo namreč namenjen še za gradnjo priključka Šmarje-Sap in prenovo priključka Brezovica, gradnjo dela hitre ceste med Lucijo in Izolo, pa tudi za naložbe v izboljšanje prevozne varnosti s posodobitvijo elektromehanske opreme s pametnimi transportnimi sistemi in nadzornimi centri.

S tem se bo izpostavljenost Darsa do EIB povečala na približno 830 milijonov evrov. Za omenjene projekte bo preostanek denarja zagotovil Dars, del pa ga bo prišel iz evropskih kohezijskih sredstev. Načrtovane projekte bodo izvedli do sredine leta 2018.

Knez je povzel, da je bilo leto 2013 za Dars leto konsolidacije, leto 2014 leto maksimalnih rezultatov, letošnje leto pa je tisto, “v katerem začenjamo s povečevanjem stopnje investicij”. Pri tem je omenil gradnjo manjkajočih odsekov na avtocestnem križu in zagotovil, da Dars vse svoje obveznosti poravnava in jih bo tudi v prihodnje poravnaval iz lastnih prihodkov oziroma iz naslova cestnin.

STA


Najbolj brano