Poslanske skupine različno o obvladovanju migrantske krize

Poslanci SDS in NSi v nadaljevanju izredne seje DZ opozarjajo na nadaljnje negativne posledice migrantske krize in neustrezno ukrepanje vlade. V koaliciji so prepričani, da se vlada na migrantsko krizo odziva ustrezno, predlagateljem seje pa očitajo nabiranje političnih točk. V ZL pa so ogorčeni tako nad ravnanjem predlagateljev seje kot vlade.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar

 Foto: STA
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar  Foto: STA

LJUBLJANA > Poslanec SMC Milan Brglez je bil do predlagateljev seje kritičen, saj ima vtis, kot bi želeli, da bi begunska kriza Slovenijo kar najbolj prizadela. Gre za populizem, za cenene politične točke in to je zaskrbljujoče in nevarno, je opozoril. Očital jim je nepoznavanje mednarodnih odnosov, obenem pa zagotovil, da Slovenija išče rešitve in jih tudi predlaga. Po njegovih besedah odgovorov ne gre iskati v zapiranju meja, pač pa v skupni akciji na zunanji meji EU - to pa ni slovensko-hrvaška meja.

Gorenak: Mejo zavarujte, to želimo, nič drugega

Poslanec SDS Vinko Gorenak je izrazil obžalovanje, da nekateri v dobronamernih pobudah vidijo nabiranje političnih točk. “Mejo zavarujte, to želimo, nič drugega,” je poudaril in ocenil, da vlada v tem pogledu ravna neodgovorno. Ponovno je izrazil bojazen, da utegne Slovenija v prihodnje ostati izven schengenskega območja. Pri tem po njegovih besedah ne bo dosti pomagalo, če Slovenija s tem ne bo soglašala.

Po besedah Mateja Tonina (NSi) je “prišel trenutek resnice”, saj se je severna in centralna Evropa napolnila z migranti, z juga pa pritisk ne pojenja. Vprašal se je, ali je Slovenija na to pripravljena. Čeprav vlada ves čas trdi, da je, v NSi v to dvomijo in pričakujejo kaos, saj Slovenija vseh ljudi, ki se bodo zatekli v državo, ne bo mogla sprejeti.

V Desus pa po besedah poslanca Benedikta Kopmajerja zavračajo politično obračunavanje na račun migrantske krize, saj gre za čas, ko bi morali sodelovati. Kljub visokemu številu migrantov gre po njegovi oceni sicer za obvladljiv izziv, na katerega pa se mora Evropa odzvati humanitarno in odgovorno.

Škoberne: Zgolj nekritično in črkobralsko izvajanje schengna ne bi rešilo krize

Zgolj nekritično in črkobralsko izvajanje schengna ne bi rešilo krize, pač pa bi preusmerilo migrantske tokove, je dodal poslanec SD Jan Škoberne. Vlada je v trenutnem položaju po njegovih besedah dolžna uporabljati razum in zdravo pamet ter zagotavljati varnost tako državljanom kot tudi migrantom. In vlada to tudi počne, je zagotovil.

Do današnje razprave pa so zelo kritični v ZL. Po besedah Violete Tomić je namen današnje seje jasen: ustvarjanje občutka izrednega stanja, spodbujanje sovraštva in občutka, da begunci ogrožajo državljane. “Pod tem diskurzom se ne skriva nič drugega kot ksenofobija, ki pa jo le malokdo obsodi,” je poudarila poslanka. Posebej pa jo skrbi, da k takim praksam prispeva tudi vlada.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek pa je opozoril na pomanjkljivo sodelovanje s sosednjimi državami pri reševanju migrantske krize. Prav tako pristojni po njegovi oceni ne odgovarjajo na enega ključnih vprašanj, ki je trgovina z ljudmi.

STA


Najbolj brano