Poslanci zaskrbljeni po napadih v Parizu, pozivi k poostrenim ukrepom

Kljub ocenam o nizki varnostni ogroženosti Slovenije je zaskrbljenost zaradi nedavnih terorističnih napadov v Parizu opaziti tudi v poslanskih klopeh. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin poziva k poostritvi registracijskih postopkov z migranti, poslanec Bojan Dobovšek (NeP) pa k proaktivni vlogi vlade, s katero bi pomirila javnost.

Kljub ocenam o nizki varnostni ogroženosti Slovenije je zaskrbljenost zaradi nedavnih terorističnih napadov v Parizu opaziti tudi v poslanskih klopeh. Foto: STA
Kljub ocenam o nizki varnostni ogroženosti Slovenije je zaskrbljenost zaradi nedavnih terorističnih napadov v Parizu opaziti tudi v poslanskih klopeh. Foto: STA

LJUBLJANA > Dejstvo, da je Ljubljana ena najvarnejših prestolnic Evrope, nas po besedah Mateja Tonina ne sme zaslepiti do te mere, da ne bi na večjih prireditvah organizirali samozaščitnih ukrepov.

Tudi v Sloveniji je nekaj nekdanjih sirskih borcev

Za zagotavljanje stabilnih varnostnih razmer se je po njegovih besedah treba na eni strani soočiti z nekdanjimi sirskimi borci, ki se vračajo nazaj v Evropo. Tudi Slovenija ima nekaj takšnih borcev, ki so identificirani, zato je nujno poostriti nadzor nad njimi, je opozoril.

Zaostriti postopke registracije beguncev

Na drugi strani pa se je treba soočiti z migracijskimi tokovi, ki jih Islamska država izkorišča na različne načine. Zato bi morala država po prepričanju Tonina še bolj zaostriti postopke registracije. Tako bi imela boljši pregled nad tem, kdo prihaja v državo, morda tudi s pomočjo Sircev, ki dobro poznajo tamkajšnji jezik.

Nihče po njegovem mnenju ne more z gotovostjo oceniti, koliko teroristov je šlo čez Slovenijo, je dejal Tonin. Pri tako ohlapnih registracijskih postopkih namreč lahko posamezniki navajajo tudi lažna imena. Je bila pa komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb seznanjena z nekaj primeri, ko so obveščevalne službe prepoznale aktivne borce Islamske države in so jih v Italiji in na Nizozemskem tudi aretirali.

Varnostno-obveščevalne službe naj aktivno začnejo delo z agenti

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek ugotavlja, da je varnostna ocena že nekaj let podobna, vendar pa jo teroristični napadi spremenijo. Tako moramo po njegovem mnenju pritisniti na varnostno-obveščevalne službe, naj aktivno začnejo z vohunskim delom, torej delom z agenti. Dodal je, da se ne gre zanašati le na tehnična sredstva, če pa opažamo, da na drugi strani delo z agenti šepa, na kar so nas nekatere službe že opozorile.

Prav to kritiko naslavlja na vlado in pravi, da bi ta morala delovati bolj proaktivno, predstaviti ukrepe, pomiriti javnost in predstaviti realen položaj. V prihodnje bo po njegovem mnenju treba okrepiti strokovno delo varnostnih služb.

Bolj ogrožene države, kjer je odmevnost teroristične akcije večja

Dobovšek meni, da je Pariz simbolična tarča, ki je tudi prestolnica Evrope in imajo dogodki odmev v javnosti, to pa je tudi cilj terorizma. Slovenija je po Dobovškovih ocenah ogrožena kot vse druge države, vendar so bolj ogrožene tiste, kjer je odmevnost teroristične akcije večja.

Člani komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bodo v sredo zjutraj govorili o varnostni situaciji v Sloveniji in EU po petkovih terorističnih napadih v Parizu. Niz napadov v glavnem mestu Francije je za zdaj zahteval 129 žrtev, napadi pa so sprožili številna vprašanja o potrebi po zaostritvi varnostnih ukrepov.

Politični vrh in tudi nekatere stranke so dogodke v Parizu obsodile že v soboto.

STA


Najbolj brano