Poslanci so se poklonili spominu na vse žrtve vojnega in povojnega nasilja

Poslanci so se ob začetku današnje seje pred dnevom spomina na mrtve z minuto molka poklonili vsem žrtvam vojne ter vojnega in povojnega nasilja na slovenskih tleh. K temu jih je pozval predsednik DZ Milan Brglez, ki je v svojem nagovoru izrazil upanje, da bo Slovenija vendarle opravila svojo civilizacijsko dolžnost in pokopala svoje mrtve.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez upa, da bo Slovenija vendarle opravila svojo civilizacijsko dolžnost in pokopala svoje mrtve. Foto: Tamino Petelinšek
Predsednik državnega zbora Milan Brglez upa, da bo Slovenija vendarle opravila svojo civilizacijsko dolžnost in pokopala svoje mrtve. Foto: Tamino Petelinšek

LJUBLJANA > Milan Brglez je dejal, da so zadnji oktobrski dnevi, ki se zaključijo z dnevom spomina na mrtve, čas, ko se spominjamo naših prednikov. Gre za čas spomina in počastitve tistih, ki so odšli pred nami. “Nekateri imajo svoj grob označen, drugi še vedno ne,” je dejal in poudaril, da “bolečina ljudi, ki se od svojih bližnjih niso mogli posloviti in še danes ne vedno, kje ležijo, še danes nemo ječi”.

Zgodovina našega naroda se po njegovih besedah pogosto bere kot Sofoklejeva Antigona, ki se ni upognila in je opravila svojo temeljno civilizacijsko dolžnost, pokopala svojega brata. “Kako podobne razmere kot na Slovenskem med in po drugi svetovni vojni,” ugotavlja predsednik DZ. Vprašal se je, “koliko antigon je bilo na Slovenskem po začetku druge svetovne vojne in koliko je bilo tistih, ki so bili, ker so ostali zvesti sebi in svojim bližnjim, zaradi ideološke zaslepljenosti različnih oblastnikov kaznovani ali celo poslani v smrt”. “Slovenija je imela in še ima številne antigone,” je poudaril Brglez.

Spomnil je, da je DZ julija letos sprejel zakon o vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki pa je le korak v smer, da bo Slovenija po 25 letih končno opravila svoj del civilizacijske dolžnost. “Žalostno je, da naša država tega koraka ni zmogla prej,” je dodal.

Zato je poslance pozval, da izrazijo spoštovanje do vseh naših mrtvih, vseh žrtev vojne, vojnega in povojnega nasilja. Z minuto molka je tako DZ izrazil spoštovanje do “vseh žrtev okupacije, vseh žrtev zaradi kolaboracije, vseh žrtev narodnoosvobodilnega boja, vseh žrtev zaradi revolucije ter vseh žrtev povojnih pobojev, ki so se zgodili na slovenskih tleh”.

STA


Najbolj brano