Poslanci o zakonu o drugem tiru v četrtek

Državni zbor bo v četrtek, prvi dan aprilske seje, obravnaval vladni predlog zakona o drugem tiru, kljub opozorilom opozicije, da to ob nujnem postopku onemogoča kakovostno pripravo dopolnil k zakonu. Predlog zakona za zaščito Mercatorja pa bo DZ obravnaval predvidoma prihodnji torek.

 Vladni predlog zakona o drugem tiru bo državni zbor obravnaval v četrtek, prvi dan aprilske seje. Foto: STA
Vladni predlog zakona o drugem tiru bo državni zbor obravnaval v četrtek, prvi dan aprilske seje. Foto: STA

LJUBLJANA > Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predsednika DZ Milana Brgleza na današnjem kolegiju pozval, naj razpravo o predlogu zakona o gradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper prestavi na prihodnjo sredo, na zadnji dan redne seje.

A je Brglez, ki dnevni red seje določi sam, vztrajal, da bo obravnava te točke na sporedu v četrtek. Dodal je, da z odločitvijo glede dnevnega reda zagotavlja prisotnost poslancev.

Poslanec SMC Dušan Verbič je povedal, da je v interesu poslancev SMC, da je dnevni red takšen, kot je.

V opoziciji so ves čas zelo kritični do sprejemanja tega zakona, ki ima velike finančne posledice, po nujnem postopku. Predlog je šel skozi obravnavo parlamentarnega odbora za infrastrukturo v torek, ki je sprejel vrsto dopolnil koalicije. Ta je ob tem izpostavljala, da gre za projekt, ki se je po 20 letih končno premaknil z mrtve točke. Opozicija pa je vztrajala, da je predlog zakona pomanjkljiv.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je izpostavil, da je drugi tir največji in mednarodno zelo pomemben projekt. Kot je pojasnil, ima Slovenija glede projekta že pisma podpore Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke. Madžarska je izrazila tudi namero o kapitalskem vložku v projektno podjetje 2TDK, o tem pa se po besedah ministra pogovarjajo tudi s Češko in Slovaško.

Prvi dan seje bo DZ po skrajšanem postopku obravnaval tudi predlog novele zakona o volitvah v DZ, ki ga je predlagala skupina poslancev z namenom uskladitve zakona z odločbami ustavnega sodišča. Po predlogu bodo morala biti invalidom dostopna vsa volišča, glasovalne naprave pa bo nadomestilo glasovanje po pošti.

Predvidoma v petek bo DZ opravil drugo branje predloga zakona o sodnem svetu ter predloga zakona o državnem odvetništvu. Na ministrstvu zakon o Sodnem svetu označujejo kot zelo pomemben sistemski zakon, ki bo okrepil vlogo Sodnega sveta ter s tem povečal samostojnost sodstva in njegov ugled.

Zakon o državnem odvetništvu pa po besedah ministra Gorana Klemenčiča popravlja nedomišljenost pravobranilstva, “kjer se je čas ustavil pred 20 leti”.

Če bo DZ razširil dnevni red seje, bo predvidoma prihodnji torek obravnaval predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo. Namen zakona je zaščititi javni interes in v primeru, ko imamo obvladujoče in podrejene družbe, preprečiti škodljive posle v primeru insolventnosti.

Cilj predlaganega zakona je sicer zaščita Mercatorja pred morebitnim izčrpavanjem s strani Agrokorja kot lastnika. Vlada želi z zakonom zaščititi tudi slovenske dobavitelje, katerih izpostavljenost do Mercatorja je okoli 500 milijonov evrov.

Vprašanja vladnim članom bodo poslanci postavljali v ponedeljek.

STA


Najbolj brano