Pobudniki zbrali podpise, DZ zavrnil referendum

Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 proti sprejel sklep o nedopustnosti referenduma o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. To pomeni prekinitev zbiranja podpisov za referendum. A zbiranja podpisov niti ne bo treba prekiniti. Ko so poslanci še izmenjevali že slišane argumente, se je razvedelo, da so pobudniki že zbrali zahtevanih 40.000 overjenih podpisov.

Medtem ko so poslanci razpravljali o (ne)dopustnosti referenduma, so pobudniki referenduma že sporočili, da so  
zbrali 40.000 podpisov. Slika je z njihovega shoda na dan 
sprejemanja novele omenjenega zakona. Foto: STA
Medtem ko so poslanci razpravljali o (ne)dopustnosti referenduma, so pobudniki referenduma že sporočili, da so zbrali 40.000 podpisov. Slika je z njihovega shoda na dan sprejemanja novele omenjenega zakona. Foto: STA

LJUBLJANA > Razprava v državnem zboru na ravni argumentacije ni prinesla prav nič novega; na strani tistih, ki menijo, da je treba preprečiti referendum, saj da gre za nedopustno odločanje o človekovih pravicah, so se postavili v poslanskih skupinah ZL, Desus, SD, ZaAB in SMC, proti pa vztrajajo v SDS in NSi.

Čas kot stvar prestiža

Nov element je bila le časovna dinamika sprejemanja sklepa, da je referendum nedopusten. Nasprotniki referenduma so predlog za preprečitev referenduma na pristojnem odboru potrdili šele v sredo pozno zvečer, poslanci so poročilo o sklepu odbora dobili komaj pol ure pred današnjo izredno sejo, vlada pa se je do sklepa opredelila, ko je bila izredna seja DZ že v teku.

Takšna naglica nasprotnikov referenduma je bila deležna pikrih opazk z desne strani parlamentarne dvorane. “Zakaj se bojite? Zakaj tako hitite? Bojite se, da bi v treh dneh bilo zbrano 40.000 podpisov, ki bi marsikaj povedali, v enem tednu ali dveh pa še toliko več. Tega se bojite in zato ustavljate ljudstvo pri zbiranju podpisov, pri izražanju njihove volje, njihovega mnenja,” jih je okrcala predsednica NSi Ljudmila Novak.

A tudi SDS in NSi, ki sta sejo s proceduralnimi predlogi zavlekli za nekaj ur, sta bili deležni očitkov, da zavlačujeta namerno. “Bom povedal plastično, za kaj gre: ob 7. zjutraj so imeli zbranih 35.000 podpisov, hvale vredno. Rabijo še 5000 podpisov, da jih bodo imeli 40.000, da jih bodo lahko vložili in da bodo zameglili vse zadeve in da se bo ta sklep, ki smo ga včeraj na odboru sprejeli, zavrnil,” si je ravnanje SDS in NSi pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Uspešen sprint pobudnikov

Po odločitvi večine poslancev, da je referendum nedopusten, se bo zgodba nadaljevala na ustavnem sodišču. Pobudniki referenduma iz koalicije Za otroke gre! so to napovedali že večkrat, danes pa je ena od njihovih predstavnic Metka Zevnik to še enkrat potrdila. Ustavno sodišče bi tako moralo dokončno odločiti, ali je referendum dopusten ali ne.

Pobudniki za razpis referenduma so sicer popoldne sporočili, da so že zbrali 40.000 overjenih podpisov državljanov za razpis referenduma. Zbrali so jih v štirih dneh. Kako bodo zdaj ravnali, bodo povedali v petek.

JANA KREBELJ


Najbolj brano