Poslanci bodo podaljšali moratorij na rušenje črnih gradenj

Poslanske skupine so v današnjem nadaljevanju redne seje državnega zbora večinoma napovedale podporo noveli zakona o graditvi objektov, s katero bi čas odloga izvršitve inšpekcijskih odločb o rušenju nekaterih nedovoljenih gradenj podaljšali na pet let. Novelo bodo sprejemali v ponedeljek.

Fotografija je simbolična. Foto: Mirjana Cerin
Fotografija je simbolična. Foto: Mirjana Cerin

LJUBLJANA > Po predlogu bi odlog za stanovanjske stavbe, v katerih bivajo osebe, ki nimajo drugega primernega stanovanja, ali za gradnje, v katerih se opravlja gospodarska dejavnost in bi zaradi porušitve grozila hujša gospodarska škoda, z enega leta podaljšali na pet let.

Rušitev nedovoljenih gradenj bi po novem odložili za največ pet let

Za nedovoljene gradnje, za katere je občina sprejela pobudo za spremembo prostorskega akta, bi po novem veljalo, da je rušitev odložena do uveljavitve prostorskega akta, vendar največ za pet let, medtem ko je zdaj to obdobje največ tri leta.

Za nedovoljene gradnje, za katere je vložena zahteva za izdajo gradbenega ali uporabnega dovoljenja, bi ostalo, da odlog velja do dokončnosti odločbe o zahtevi.

Možnost odloga so konec leta 2013 uvedli, ker je bil predviden poseben zakon, ki bi uredil pogoje za legalizacijo objektov. Priprava tega zakona se je z menjavo vlade prekinila, je pa nova ministrica Irena Majcen ohranila usmeritev, da se ga pripravi sočasno s prenovo celotne prostorske in gradbene zakonodaje. Ta naj bi bila na vladi do konca leta.

Ministrstvo: Tri leta niso dovolj za za legalizacijo ali zagotovitev nadomestnega objekta

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Lidija Stebernak je dejala, da podaljšanje roka ni potrebno samo zaradi poteka enoletnih odlogov izvršb, temveč tudi zaradi izkušenj, ki so pokazale, da enoletni oziroma triletni rok odloga pogosto ni dovolj za ureditev vsega potrebnega za legalizacijo ali zagotovitev nadomestnega objekta in preselitev.

Poslanske skupine so večinoma napovedale podporo noveli, nekatere se bodo vzdržale, proti bodo v ZL.

SMC: Država se z odlogom izogne tožbam in socialnim stiskam

V SMC podpirajo novelo, med drugim ker se država z odlogom izogne morebitnim odškodninskim tožbam tistih, ki bi jim zdaj porušili gradnjo, kasneje pa bi država sprejela zakon, ki bi omogočila njeno legalizacijo, ter se izogne tudi socialnim stiskam, je povedala Margareta Guček Zakošek (SMC).

Za SDS je podaljšanje potuha

V SDS ocenjujejo, da s podaljševanjem dajejo potuho določenim resorjem. Danijel Krivec (SDS) dvomi, da bo zakonodaja pripravljena v drugi polovici leta, saj da v tem primeru ne bi podaljševali moratorija. Prepričan je, da bodo s to novelo dali signal novim črnograditeljem in da ne rešujejo problematike.

Desus in SD za novelo

V Desus bodo, kot je povedala Marjana Kotnik Poropat (Desus), novelo podprli, prav tako bodo za poslanci SD. Andreja Katič (SD) je dejala, da se jim petletno obdobje ne zdi predolgo, saj da je pot do uveljavitve zakona o ravnanju z nedovoljeni gradnjami še dolga, in opozorila, da bo treba pri opredelitvi pogojev za legalizacijo paziti, da ne bo novih krivic.

NSi: To področje kliče po sistemskih spremembah

V NSi menijo, da vlada s podaljševanjem kaže na nemoč na področju, ki že dolgo kliče po sistemskih spremembah. Novelo bodo podprli, ker gre za odlog rušenja gradenj, ki bi lastnikom povzročilo nepopravljivo škodo, sploh ker jim je zakonodaja dopustila pridobitev hišne številke in prijavo stalnega prebivališča ali opravljanje dejavnosti ter tako “po tihem tudi dovoljevala obstoj takšnih gradenj”.

V ZL ne pristajajo na podaljševanje

Franc Trček (ZL) je opozoril na širšo problematiko urejanja prostora in ocenil, da so črne gradnje v Sloveniji skoraj folklora, za kar pa je kriva oblast in strokovnjaki. Proti bodo, ker ne pristajajo na “tovrstna predolga prolongiranja stanja”.

ZaAB ne za ne proti noveli

V ZaAB ocenjujejo, da bi bilo moratorij dovolj podaljšati za dve leti, saj da je v tem času mogoče sprejeti zakonodajo. A novega predloga dopolnila, s katerim so bili neuspešni že na odboru, niso vložili. Predloga novele ne bodo podprli, ne bodo pa mu niti nasprotovali.

STA


Najbolj brano