Poslanci SMC: Storili bomo vse, da se novela zakona o zakonski zvezi uveljavi

Poslanka skupina SMC podpira vsebinske rešitve, ki jih vsebuje novela zakona o zakonski zvezi in bo storila vse, kar je v njeni moči, da se zakon uveljavi, so danes sporočili iz poslanske skupine.

Poslanci SMC Foto: STA
Poslanci SMC Foto: STA

LJUBLJANA > Ob tem so dodali, da nameravajo predlagati oziroma podpreti odločitev, da DZ ne dopusti referenduma, s katerim bi omejili ali kršili človekove pravice.

Poslanci SMC so ob tem ponovili stališče, da spoštujejo ustavno pravico do referenduma, zato ne pristajajo na pobude, ki bi v nasprotju z ustavo in zakoni preprečevale zbiranje podpisov v podporo referendumski zahtevi. “Zato PS SMC ne podpira predloga ZL, kolikor želi ta onemogočiti začetek postopka zbiranja podpisov v podporo referendumski zahtevi,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na drugi strani pa poudarjajo, da bodo vsekakor proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice posameznikov ali različnih družbenih manjšin. “Zato namerava PS SMC v prihodnjih dneh vsekakor predlagati oziroma podpreti odločitev, da DZ sprejme sklep, da se takšen referendum sploh ne dopusti. Predlagatelju referenduma pa v takšnem primeru seveda še vedno ostane pot do ustavnega sodišča, ki je v takšnih primerih pristojno za dokončno odločitev,” so še dodali

Ob tem so sporočilu tudi, da so ponovno povabili predstavnike LGBT in ostalih interesnih skupin, da jim pojasnijo nespremenjeno stališče do novele zakona in udejanjanja ustavnih pravic.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je sicer še v torek zagotavljala, da stranka SMC ne bo zavirala referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi. Tudi takrat je sicer poudarila, da ostajajo pri podpori noveli, ker izenačuje enakost pravic dveh odraslih oseb, a da spoštujejo ustavno in zakonsko načelo, ki pravi, da je nad voljo parlamentarne večine volja ljudstva. “Če volja ljudstva ni zadovoljna z voljo parlamentarne večine, ima na razpolago referendum,” je v torkovi izjavi novinarjem spomnila Kustec Lipicerjeva.

Spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je v začetku marca DZ sprejel z 51 glasovi za in 28 glasovi proti. A je koalicija Za otroke gre v DZ vložila podpise državljanov za začetek postopka zbiranja potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma. Podpise bo začela zbirati v ponedeljek.

Predlagatelji novele, ZL, želijo sklic izredne seje, na kateri bi referendum zavrnili, saj menijo, da je nedopusten ni dopusten, saj zakon odpravlja ugotovljeno neustavnost glede pravic istospolnih. Če DZ razpis referendum zavrne, se lahko njegovi predlagatelji obrnejo na ustavno sodišče. Če DZ tega ne stori, pa referenduma ne more preprečiti nihče.

STA


Najbolj brano