Poslanci SDS vložili novo interpelacijo zoper ministrico Anjo Kopač Mrak

Poslanci SDS v interpelaciji ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak očitajo odgovornost pri posegu v ustavne pravice v primeru velenjskih dečkov, opustitev dolžnega ravnanja, odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela CSD Slovenj Gradec in odgovornost za posledice prikritja napak tega CSD.

SDS v interpelaciji ministrici Anji Kopač Mrak očita odgovornost in opustitev dolžnega ravnanja v primeru velenjskih dečkov. Foto: STA
SDS v interpelaciji ministrici Anji Kopač Mrak očita odgovornost in opustitev dolžnega ravnanja v primeru velenjskih dečkov. Foto: STA

LJUBLJANA > Poslanci SDS ministrici Anji Kopač Mrak očitajo tudi opustitev dolžnega ravnanja v okviru političnih in uradnih pooblastil za zagotavljanje teh človekovih pravic pri nezakonitem odvzemu velenjskih dečkov iz oskrbe pri starih starših, pri razbitju družinske skupnosti in s tem posegom v ustavne pravice starih staršev in vnukov.

Po njihovem mnenju je Kopač Mrakova v primeru velenjskih dečkov opustila dolžno ravnanje kot pristojna ministrica, ki je dolžna zagotavljati, da državni organi in nosilci javnih pooblastil v vseh dejavnostih in postopkih v zvezi z otrokom skrbijo za otrokovo korist in celovitost družinske skupnosti.

Očitajo ji tudi odgovornost in vpletenost pri politizaciji dela centrov za socialno delo na primeru Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec in odgovornosti za posledice prikritja napak tega CSD, ki je bil pristojen za odločanje o vlogi za rejništvo starih staršev dečkov.

Predsednik DZ Milan Brglez interpelacijo po vložitvi pošlje ministru, ta pa ima najmanj 15 in največ 30 dni, da nanjo odgovori.

To bo že druga interpelacija, ki jo je SDS vložila proti Kopač Mrakovi zaradi primera velenjskih dečkov. Prvo je uspešno prestala, čeprav so bili tudi v koaliciji tedaj kritični do njenega dela. Tako so interpelacijo podprli tudi vsi poslanci koalicijske Desus.

Za drugo interpelacijo so se v SDS odločili po razsodbi vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem dveh dečkov iz Velenja nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice.

STA


Najbolj brano