Poročilo nadzora o domnevni evtanaziji spisano, čakajo še odgovor zdravnika

Notranji nadzor domnevne evtanazije na UKC Ljubljana je končan, prav tako je spisano poročilo, je danes dejal strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker.

Notranji nadzor domnevne evtanazije na UKC Ljubljana je končan, prav tako je spisano poročilo, je danes dejal strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker. Foto: STA
Notranji nadzor domnevne evtanazije na UKC Ljubljana je končan, prav tako je spisano poročilo, je danes dejal strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker. Foto: STA

LJUBLJANA > Zdravnik, ki naj bi opravil evtanazijo, ima do srede čas za odgovor na poročilo. Hojker vsebine poročila ni želel komentirati, a neuradno so v nadzoru potrdili sum evtanazije.

Zdravnik naj bi konec preteklega leta na intenzivnem oddelku nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na željo svojcev neozdravljivo bolnemu nevrološkemu bolniku opravil nedovoljeno evtanazijo. Takrat naj bi bil 83-letni bolnik pri zavesti, zdravnik pa mu je domnevno življenje skrajšal z mešanico kalija in morfija.

Zaradi tega dogodka so v UKC Ljubljana sprožili notranji nadzor, prav tako je dogodek pod drobnogled vzela policija. Po poročanju nekaterih medijev, ki se sklicujejo na neuradni informacije, je notranji nadzor potrdil sum evtanazije. Prav tako naj bi omenjeni zdravnik po poročanju TV Slovenija neuradno že pred tem evtaniziral vsaj še tri bolnike.

Zdravnika so sicer takoj po odkritju zgodbe začasno suspendirali, Hojker pa je prejšnji teden zagotovil, da bodo proti zdravniku tudi ustrezno ukrepali, ko bodo znani izsledki notranjega nadzora. Če bodo dokazali, da je zdravnik res opravil nedovoljeno evtanazijo, potem ne more ostati na UKC Ljubljana, je dejal.

Profesor sodne medicine in deontologije Jože Balažic je ob robu današnje okrogle mize na temo evtanazije in paliativne oskrbe v izjavi za medije povedal, da ne bo razkrival vsebine poročila notranjega nadzora. “Ampak zagotavljam, da v tem primeru, ki ga imate v mislih, niti bolnik sam, ker to ni mogel, niti njegovi svojci za to niso zaprosili. Nasprotno, svojci so želeli, da se ga zdravi, da ne trpi in to je vse. Torej, nobeden ni zaprosil, da se mu skrajša življenje,” je dejal.

STA


Najbolj brano