Razmere na izviru Hublja (video)

V večjem delu države so rečne struge polne, dodatne padavine v popoldanskem in nočnem času lahko povzročijo razlitje rek na izpostavljenih mestih oziroma na območju pogostejših poplav, je dejal dežurni hidrolog agencije za okolje Nejc Pogačnik. Kako je na izviru Hublja pri Ajdovščini, si lahko ogledate v spodnjem videu.

 Foto: Youtube
Foto: Youtube

LJUBLJANA > Reka Vipava s pritoki trenutno v zgornjem toku ne narašča več, medtem ko v spodnjem toku še narašča in se razliva v manjšem obsegu. Naraščanje se bo v naslednjih urah prehodno nekoliko umirilo, ob možnih močnejših padavinah popoldan in v noči na četrtek pa lahko ponovno prične naraščati in se razlivati v širšem obsegu, je pojasnil Nejc Pogačnik.

Do razlivanj lahko pride zlasti na porečju Krke, za to območje je za četrtek razglašen oranžni alarm. Kot je poudaril, so razlivanja možna tudi ob hudournikih in rekah na širšem Vipavskem območju, na Goriškem in na območju Idrijsko-Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja.

“Danes popoldne in v noči na četrtek v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji pričakujemo močnejše poraste rek. Do razlivanj v nekoliko večjem obsegu lahko pride zlasti v porečju reke Krke v četrtek čez dan in petek,” je opozoril.

V četrtek dopoldne ob slovenski obali zaradi južnega vetra po navedbah Pogačnika pričakujejo povišano plimovanje morja. Ob tem lahko morje poplavi nižje predele obale.

V teh dneh bo tudi Ljubljanica imela nekoliko povišan pretok, a širšega poplavljanja na območju Ljubljanskega barja trenutno ne pričakujejo. Na območju pogostih poplav pa je pričakovati poplavljanje, je dejal.

Agencija RS za okolje (Arso) je za porečje Krke za četrtek razglasila oranžno stopnjo nevarnosti zaradi dežja. Gre predvsem za območja ob spodnjem toku Krke s svojimi pretoki (Gorjanci, območje Spodnje Save).

STA


Najbolj brano