Poplave na Notranjskem povzročile za več milijonov škode

V občini Ilirska Bistrica so do sedaj med drugim opravili dela na območju Zgornje Pivke oziroma na območju vasi Koritnice, Bač in Knežak. Ilirskobistriški župan Emil Rojc je povedal, da so naredili intervencijski prekop v dolžini 900 metrov, sedaj pa nadaljujejo s prekopom v podobni dolžini. Ta bo po Rojčevih besedah zagotavljal odvodnjavanje vode, ki bi lahko vdrla v vas Bač.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LOŠKA DOLINA, CERKNICA > Utrdili bodo tudi nasipe okrog prekopa in intervencijsko popravili cesto med Knežakom in Koritnicami, kjer začasni most zaenkrat omogoča osebni promet. Po besedah Rojca bo sanacija končana v enem mesecu, za sanacijo drugega mostu med Bačem in Koritnicami pa bodo potrebovali gradbeno dovoljenje, zato bo popravljen v roku dveh do treh mesecev.

Rojc je pojasnil, da se bodo z Agencijo RS za okolje dogovorili o sanaciji zaradi hudourniških vdorov, do junija ali julija prihodnje leto pa bodo na osnovi protipoplavne študije analizirali sanacijske ukrepe za dolgoročno zavarovanje porečja reke Reke. Po njegovih besedah sem spadajo dodatni nasipi in suhi zadrževalnik, ki bi lahko stal med enim in dvema milijonoma evrov.

Pod nadzorom je tudi plaz pri kmetiji Oblak. "Dobili smo geološko poročilo in na osnovi tega se bomo odločili za sanacijo," je še povedal Rojc.

V občini sicer trenutno poteka popis škode, vrednost intervencij zaradi poplav pa bo znana v četrtek.

V občinah na Notranjskem so po nedavnih poplavah že ocenili nastalo škodo in najnujnejše sanirali. Po besedah župana Loške doline Janeza Komidarja je v njihovi občini nastalo za približno milijon evrov škode, največ na stanovanjskih in gospodarskih objektih. V občini Cerknica je škode še več in je ocenjena na 2,8 milijona evrov.

Komidar je pojasnil, da so s pomočjo vojske že odstranili vse zaščitne nasipe in poplavne vreče ter razkužili poplavljene prostore. Prizadetih je bilo skupaj 25 stanovanjskih in 25 gospodarskih objektov. Skupna škoda na teh objektih je po okvirni oceni nekaj več kot 700.000 evrov. V njih trenutno po besedah župana poteka izsuševanje prostorov s pomočjo razvlažilcev.

Na lokalni infrastrukturi, kot so ceste in mostovi, so grobo sanacijo že izvedli. Uničenih je sicer 17 propustov, do enega mosta pa še niso uspeli priti. Skupne škode je za 250.000 evrov.

Da bi se stanje na občinski infrastrukturi vzpostavilo na prvotno raven, bo po prepričanju Komidarja treba počakati do druge polovice prihodnjega leta.

Groba ocena škode, ki je v Ljubljani nastala ob oktobrskih poplavah, bo znana prihodnji teden, je povedal vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus. Popis škode po novembrskih poplavah še poteka, prav tako škodo še popisujejo na Igu, kjer župan Janez Cimperman predvideva, da je bo približno 400.000 evrov.

Loško polje je ogromen predpoplavni zadrževalnik

Kot je pojasnil, je Loško polje ogromen predpoplavni zadrževalnik, zato se poplavam v prihodnje ne bo mogoče izogniti. Je pa možno vplivati na to, da bi bil čas poplave krajši. Zato je treba urediti vodotoke, je še dejal.

Razmere so se umirile tudi na Cerkniškem jezeru, pravi tamkajšnji župan Marko Rupar. Po dveh poplavnih valih, ki so nedavno prizadeli občino, so ustanovili občinsko komisijo, ki popisuje škodo na objektih. Od upada vode stanovanjske objekte izsušujejo z razvlažilci. Poplavne vreče so zaenkrat ponekod še pustili, saj se ljudje še vedno bojijo, pravi Rupar.

Pol milijona evrov škode na cestni infrastrukturi

V občini je bilo po njegovih besedah prizadetih 200 hiš, 30 gospodarskih poslopij, 12 blokovskih naselij, dve tovarni in 15 trgovin. Uničenih je bilo tudi veliko cest, mostov in gozdnih cest. Na cestni infrastrukturi je skupaj približno za pol milijona evrov škode.

Cerkniški župan je poudaril, da bo najtežje sanirati gozdne poti, ki jih ponekod ni več. Normalno stanje bodo po njegovi oceni vzpostavili do konca prve polovice prihodnjega leta. Za občinske ceste bodo denar potegnili iz rezerv, saj je veliko sredstev že šlo za odpravljanje posledic po žledolomu.

Kot je še pojasnil, je najnujnejši ukrep čiščenje strug, saj je na določenih mestih več kot meter naplavljenega peska in proda. S tem bi se v prihodnje po njegovem prepričanju izognili večjim katastrofam. V prihodnje bo treba posebno pozornost nameniti zadrževalnikom, je dodal Rupar.

STA


Najbolj brano