Pop TV nič več brezplačen

Pro plus namerava ukiniti prizemno oddajanje Pop TV in Kanala A, kar pomeni, da programov ne bo mogoče več brezplačno gledati z anteno, je poročal spletni portal žurnal24.si.

Fotografija je simbolična. Foto: Osman Orsal
Fotografija je simbolična. Foto: Osman Orsal

LJUBLJANA > Kabelski operaterji so že zdaj plačevali za programa Pop TV in Kanal A v visoki kakovosti (HD) in časovne funkcije, a je šlo za bistveno nižje zneske, plačevali pa so tudi za programe Brio, Kino in Oto.

Pro plus bo od kabelskih operaterjev po poročanju spletnega portala zahteval približno pet evrov na mesec za vsakega uporabnika, v paketu pa so poleg Pop TV in Kanala A še Brio, Oto ter Kino. Če bo ta znesek obveljal, si lahko od naročnikov kabelske televizije obetajo dobra dva milijona evrov na mesec, to je približno 30 milijonov evrov na leto. Za primerjavo, skupina Pro plus je lani imela 49 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje.

"Nihče od operaterjev, niti Telekom niti Amis niti T-2 nima toliko rezerve, da bi lahko ta znesek plačal iz svoje marže, zagotovo bo sledila podražitev za uporabnike," je za Žurnal24.si povedal poznavalec, ki ni želel biti imenovan.

Najbolj naj bi bila na udaru Telemach in Telekom Slovenije, ki se jima pogodba s Pro plusom po informacijah Žurnala24.si izteče že konec leta.

Njihovi viri ocenjujejo, da se bodo veliki operaterji s Pro plusom dogovorili za kompenzacijo v obliki oglaševanja, medtem ko bodo manjši kabelski operaterji in njihovi uporabniki celoten znesek morali poravnati v denarju. Temu naj bi najbolj nasprotoval Telemach.

“Če bi vsi operaterji enotno nastopili v pogajanjih s Pro plusom in jim zagrozili, da jih bodo vrgli iz programske sheme, bi jih najbrž obtožili kartelnega dogovarjanja. Toda ali ne gre morda tudi pri potezi Pro plusa za zlorabo prevladujočega položaja?” se sprašujejo na Žurnal24.si.

Spletno uredništvo


Najbolj brano