Ponoči čez Rigonce prišlo v Slovenijo 2000 beguncev, zjutraj nova pošiljka beguncev

V skupini, ki so jo policisti nekaj po polnoči izsledili v bližini mejnega prehoda Rigonce, je bilo 2000 beguncev. Policisti so jih pospremili do sprejemnega centra Brežice, kjer je trenutno okoli 3300 tujcev, je davi povedala Alenka Drenik s Policijske uprave Novo mesto. Samo v ponedeljek je v Slovenijo vstopilo blizu 8000 oseb. Na hrvaški strani meje, malo pred mejnim prehodom Rigonce se je zjutraj ustavil nov vlak z begunci.

Begunci na poti v Avstrijo. Foto: STA
Begunci na poti v Avstrijo. Foto: STA

NOVO MESTO > Na mejnem prehodu Obrežje je trenutno še okoli 350 tujcev, ki čakajo na prevoz na druge lokacije. Od včeraj od 15. ure do danes zjutraj so novomeški policisti v sprejemne in registracijske centre po državi prepeljali tujce s 36 avtobusi, to je okoli 1800 oseb.

Na hrvaški strani meje, malo pred mejnim prehodom Rigonce se je zjutraj ustavil nov vlak z begunci. Koliko jih je, policija še ne ve, pričakujejo pa, da se bo ponovil ponedeljkov scenarij, ko se je več kot tisoč migrantov v spremstvu policije po savskem nasipu peš odpravilo v brežiški sprejemni center. Tam je zdaj že nekaj več kot 3000 prebežnikov. Po podatkih svetovalca Občine Brežice za civilno zaščito Romana Zakška je brežiški center, katerega prvotna zmogljivost je približno 400 ljudi, že prepoln.

V Slovenijo je v ponedeljek vstopilo največ prebežnikov doslej. Po navedbah vladnega urada za komuniciranje je samo ta dan v Slovenijo prišlo blizu 8000 oseb, v Avstrijo pa jih je prešlo skupno zgolj 2000, čeprav avstrijski organi trdijo, da se njihova politika glede sprejemanja ne spreminja. Prihod migrantov v zadnjih treh dneh je presegel vse obvladljive zmožnosti, na katere se je pripravljala Slovenija.

Mejni prehod Rigonce tudi danes - zaradi izvajanja varovanja državne meje ob povečanem pretoku migrantov - ostaja po navedbah prometno-informacijskega centra za državne ceste zaprt za ves promet v obe smeri. Na mejnem prehodu Imeno je čakalna doba pri vstopu v Slovenijo eno uro. Močno oviran promet je tudi na Obrežju in nastaja zastoj na hrvaški strani, zato obstaja možnost, da ga zaprejo.

STA


Najbolj brano