Ponekod na Gorenjskem sneži, temperature blizu ničle

Na Gorenjskem v današnjem jutru marsikje naletava sneg, na vzhodu države pa so bile nočne temperature nekaj stopinj pod ničlo. Tudi jutranje so za ta čas precej nizke, saj se marsikje še vedno gibljejo le malo nad ničlo. Čez dan bo topleje, meja sneženja se bo postopno dvignila nad 1000 metrov nad morjem, navaja Agencija za okolje (Arso).

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Danes bo na vzhodu deloma jasno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, ki bodo pogostejše v severozahodni Sloveniji. Meja sneženja se bo postopno dvignila nad 1000 metrov nad morjem. Pihati bo začel jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, na severozahodu okoli osem stopinj Celzija.

V Slovenj Gradcu minus 4,3 stopinje, na portoroškem letališču 5,2 stopinji

Najnižja današnja temperatura je po podatkih Arsa v Slovenj Gradcu znašala minus 4,3 stopinje, v Kočevju minus 3,2, v Celju minus 3,1, v Murski Soboti pa minus 2,9 stopinje Celzija. Na Kredarici so izmerili minus 12,4 stopinje, najtopleje pa je bilo na portoroškem letališču, kjer so izmerili 5,2 stopinji Celzija.

V sredo bo oblačno, padavine se bodo sredi dneva in popoldne razširile na vso Slovenijo. Vmes bodo tudi posamezne nevihte. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Popoldne in zvečer se bo od severa ohladilo, meja sneženja se bo ponekod spustila pod 700 metrov nad morjem. Zapihal bo severni do severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo od dve do osem, ob morju 12, najvišje dnevne v južni Sloveniji še od 12 do 17, v severni pa le od pet do 10 stopinj Celzija.

V noči na četrtek se bo delno razjasnilo. Zjutraj bo ponekod slana, po nekaterih kotlinah bo nastala megla. V četrtek in petek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo posamezne plohe.

Priporočajo preventivno zaščito rastlin z izolatorji

Toplo vreme v prvi polovici aprila je pospešilo razvoj rastlin. Večji del Slovenije je v valu različnih faz cvetenja oziroma razvoja plodov sadnega drevja. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze, so zapisali na Arsu.

Temperature pod minus ena stopinja Celzija lahko rastlinam povzročijo poškodbe, če trajajo večji del noči. Pri breskvah, češnjah in hruškah je v času odpadanja venčnih listov oziroma debeljenja plodov nevarna temperatura zraka minus ena stopinja, pri marelicah in slivah pa že minus pol stopinje. Nekoliko nižje temperature zraka prenesejo jablane. Tudi tla so bila v preteklih tednih dovolj ogreta za sajenje krompirja in nekaterih zelenjadnic na prostem. Te lahko prizadenejo temperature zraka blizu nič stopinj Celzija.

Na Arsu priporočajo preventivno zaščito rastlin s tkanino, slamo ali drugimi izolatorji.

STA


Najbolj brano