Pomoč bo brez Slovenije

Med čakanjem na včerajšnji predlog Grčije, s katerim bi v zameno za reforme pridobila nova posojila, je potekala tudi razprava o grških finančnih težavah v slovenskem parlamentu.

Večina poslancev je bila zelo kritična do Sirize in Ciprasa, 
zagovarjal ju je le Luka Mesec (ZL). Foto: STA
Večina poslancev je bila zelo kritična do Sirize in Ciprasa, zagovarjal ju je le Luka Mesec (ZL). Foto: STA

BRUSELJ, LJUBLJANA>“Pri reševanju grške krize smo pripravljeni na vsako opcijo. V primeru novega programa pomoči se bo Slovenija zavzela za to, da bo tokrat med najmanj izpostavljenimi članicami, ker je to pravično in razumno, saj so tudi razmere v Sloveniji težke,” je po skupni seji odborov DZ za zadeve EU, za finance in monetarno politiko ter za zunanjo politiko povedal premier Miro Cerar. Slovenski poslanci so po treh urah razprave prekinili sejo, nadaljevali jo bodo prihodnji teden. Večina poslancev je bila zelo kritična do Sirize in Ciprasa, zagovarjal ju je le Luka Mesec (ZL).

Na grškem finančnem ministrstvu so še včeraj pisali program reform, s katerim naj bi prepričali posojilodajalce, pomagali so jim francoski ekonomisti. Rok za oddajo programa je bil do polnoči, danes naj bi ta predlog pretresla delovna skupina omenjenih institucij, jutri finančni ministri držav evroobmočja, v nedeljo pa bodo končno odločitev sprejeli voditelji EU na izrednem sestanku.

V pričakovanju predlogov Grčije so odprte vse možnosti, najverjetnejša pa se zdi kratkoročna pomoč državi (nekateri govorijo o 12 milijardah, nekaterih o zgolj petih milijardah evrov), s katero bi Grčija dobila nekaj tednov predaha in naj bi jo zagotovili z reprogramiranjem sredstev, ki so ostala na voljo v sklopu drugega programa pomoči. Helenska republika je namreč v izredno slabem položaju. Podatki o gospodarski aktivnosti so porazni, banke bodo zaprte še najmanj do ponedeljka, v turističnih predelih namesto evra že uporabljajo druge valute, celo turške lire in bolgarske leve. Pritisk na Grčijo se krepi, večletni tretji program pomoči pa je zelo vprašljiv, saj mu podpora v parlamentih članic območja evra ni zagotovljena. DES


Najbolj brano