Pomoč Karitasa prejema 100 zaposlenih v Slovenski vojski

Pomoč Karitas po podatkih vojaškega vikariata prejema približno 100 posameznikov in družin v Slovenski vojski, je danes dejala ministrica za obrambo Andreja Katič. Kot je pojasnila, gre med drugim za vojake, ki so v finančno stisko zašli zaradi daljšega bolniškega staleža, vojaki, katerih partner je izgubil službo, in tisti s številčnejšimi družinami.

Pomoč Karitas po podatkih vojaškega vikariata prejema 
približno 100 posameznikov in družin v Slovenski vojski, je 
danes dejala ministrica za obrambo Andreja Katič. Foto: Andraž Gombač
Pomoč Karitas po podatkih vojaškega vikariata prejema približno 100 posameznikov in družin v Slovenski vojski, je danes dejala ministrica za obrambo Andreja Katič. Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Poleg navedenih so pomoči Karitas deležni še tisti, ki jih je prizadela kakšna naravna nesreča, civilne osebe z zajamčenim osebnim dohodkom, ki so zaposlene v Slovenski vojski, in nekateri upokojenci ministrstva za obrambo, je Katičeva povedala v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča.

Ta je namreč opomnil, da se je v javnosti pojavila informacija, da več kot 100 pripadnikov dobiva pomoč s strani italijanske Karitas, in jo povprašal po ukrepih ministrstva za izboljšanje njihovega socialnega položaja.

Ministrica je poudarila, da so kriza in izvedeni ukrepi praktično izničili pozitivne učinke, ki jih je na pridobivanje in nagrajevanje kadra v Slovenski vojski imel zakon o službi v Slovenski vojski iz leta 2006. Danes nobeden od vojakov sicer po besedah ministrice ne prejema minimalne plače. Prejemajo pa jo civilne osebe v skupini J - tako kot drugje v javnem sektorju, je potrdila.

Ministrica je zagotovila, da so znotraj veljavne zakonodaje za izboljšanje plač in večjo stimulativnost vojaškega poklica izvedli že kar nekaj ukrepov. Danes pa si prizadevajo zlasti za to, da bi se plačni razredi pripadnikov Slovenske vojske uskladili z novimi plačnimi razredi policistov po sklenitvi stavkovnega sporazuma.

Po prepričanju ministrice "morajo biti primerljivi poklici tudi primerljivo urejeni". Ministrstvo je zato v septembru v medresorsko usklajevanje posredovalo spremembe uredbe o uvrstitvi formacijskih dolžnosti nazivov v Slovenski vojski, je povedala.

Poleg navedenega pa so spremembe po besedah Katičeve potrebne tudi na sistemski ravni. Tudi tu so oblikovali že več predlogov, ki so v različnih fazah obravnave, največ novosti pa naj bi prinesla nov zakon o obrambi in zakon o službi v Slovenski vojski.

Kot je poudarila, je treba izenačiti tudi različne dodatke za primerljive poklice - denimo dodatek na stalnost ter za pripravljenost na delovnem mestu ali v drugem kraju. Prav tako nameravajo ovrednotiti in predlagati dodatke za prepovedi, ki jih zakon o obrambi določa za vojake. Gre med drugim za prepoved stavke in prepoved političnega delovanja, ki v sedanjem plačnem sistemu nista finančno ovrednotena, je med drugim navedla ministrica.

STA


Najbolj brano