Pomlajeni in z enim manj

Trinajstica je bila vrsto let primorska parlamentarna srečna številka. V tem mandatu pa ne bo več tako. Primorskih poslancev bo toliko kot apostolov, torej dvanajst. Razlika se je zgodila v Idriji, kjer je bil doslej petkrat zaporedoma izvoljen Samo Bevk, tokrat pa se mu je mandat za peščico glasov izmaknil. Klub primorskih poslancev bo torej nekoliko manjši, a bo, zagotavljajo.

Matej Tašner Vatovec Foto: Daniel Novakovic
Matej Tašner Vatovec Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA, PRIMORSKA > Slovenski volilni sistem zagotavlja, da vseh osem volilnih enot dobi po enajst poslancev. Primorska je do sedaj v tej matematiki imela dva privilegija. Prvi, poslanec italijanske narodne skupnosti, Roberto Battelli, ostaja, drugi pa v tem mandatu ne. Idrijski volilni okraj, ki formalno sodi v prvo, kranjsko, volilno enoto, vsebinsko pa k Primorcem, letos ni dobil poslanke ali poslanca.

Ostaja vladavina moških

Od državnega zbora se je poslovilo kar deset Primorcev, ki so v poslanskih klopeh sedeli v preteklem mandatu. Ostali so le oba poslanca SDS in poslanec narodnostne skupnosti. Nekaj mesecev je v državnem zboru že preživela Mirjam Bon Klanjšček, poslanka ZaAB, ki je v prejšnjem mandatu v času njenega ministrovanja nadomestila Tino Komel.

V novi dvanajsterici so le štiri ženske, kar je ena manj kot doslej, in pet opozicijskih poslancev, kar je eden več kot v prejšnjem mandatu.

Krivec prevzema odgovornost

“V prejšnjem sklicu je klub vodil poslanec Ivan Simčič in upam, da bom kmalu lahko od njega prevzel dokumente. A zavedam se, da je to nekako moja odgovornost in bom že na prvi redni seji dal pobudo za ponovni sestanek kluba primorskih poslancev,” je povedal Danijel Krivec (SDS), ki ocenjuje, da je regionalno združevanje parlamentarcev dobro in lahko včasih preseže golo vljudnost in družabnost ter omogoči konkretno akcijo.

Ob Robertu Battelliju najbolj izkušeni primorski poslanec seveda prav posebno veliko novega na ponedeljkovi mandatarski seji ni doživel. “Na nek način je bilo vse pričakovano, a kljub temu so me presenetili poslanci SMC, ki so zelo veliko govorili, vsaj če jih primerjam s poslanci Pozitivne Slovenije v prejšnjem mandatu,” pravi Krivec.

Besede, ki premikajo

“Morda smo res nekajkrat skoraj kršili poslovnik in se nekoliko oddaljili od teme, ki je bila na dnevnem redu, a vendarle smo dosegli, da se je začelo v državnem zboru govoriti na malce drugačen način,” je povedal Koprčan Matej Tašner Vatovec, ki je dvojni novinec, saj je nov poslanec nove stranke.

Združena levica ne želi biti nova le v smislu, da je prvič prestopila parlamentarni prag, ampak v smislu, da bo spodbudila drugačen način razmišljanja. Jim bo uspelo? “Poziv naše vodje poslanske skupine kolegom, naj se zavedajo, da obstaja tudi drugačne teorije in poti, je bil bolj retoričen. Bomo videli, kakšne odločitve bo sprejemala vladajoča stranka,” pravi Vatovec.

Dvig politične kulture?

“Komaj čakam na prvi sestanek kluba primorskih poslancev,” pravi najbolj politično prekaljen med novinci, Matjaž Nemec (SD), ki zelo obžaluje, da v koaliciji Mira Cerarja ni NSi, saj bi s tem z mize “pometli ideološke teme.”

Prvi razpravni takti v parlamentu, pritrjuje Nemec, niso kazali kašne prevelike grobosti ali pritlehnosti. “Dejstvo je, da je v povprečju parlament precej mlad in relativno visoko izobražen,” ugotavlja Nemec in obljublja, da se bo intenzivno loteval primorskih tem. Z župani, pravi, se je že pogovarjal.

Tako zanj kot za ostale primorske poslance pa se resno zastopanje interesov regije oziroma “svojih” volilnih okrajev na nacionalnem političnem parketu lahko začne šele po oktobrskih lokalnih volitvah.

VESNA HUMAR


Najbolj brano