Pomlad odločno trka na vrata

Vremenska slika postaja vse bolj pomladna. Po odhodu ponedeljkove vremenske fronte je nad večjim delom Evrope nastalo obsežno anticiklonsko območje, ki nam bo v tem koncu tedna zagotovilo povečini sončno in čez dan za ta čas kar toplo in prijetno vreme.

 Idila se bo nadaljevala, ob kakšnem morebitnem manjšem 
krajevnem spodrsljaju, do nedelje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Idila se bo nadaljevala, ob kakšnem morebitnem manjšem krajevnem spodrsljaju, do nedelje. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Noči bodo ponekod ob umirjenem ozračju še razmeroma mrzle, toda v dnevnih urah bodo sončni žarki, ki so iz dneva v dan močnejši, dobro odigrali svojo vlogo. Ne smemo tudi pozabiti, da se ure dnevne svetlobe že bistveno daljšajo in da se naglo bližamo pomladnemu enakonočju. Skupek vsega tega bo pripomogel, ob občasnem šibkem severnem ali severovzhodnem vetru in pogostem dotoku suhega zraka, da se bodo dnevne temperature ponekod lahko dvignile do okrog 17 stopinj Celzija; ne gre izključiti, da ponekod lahko tudi kaj več.

Do nedelje - idila

Idila se bo nadaljevala, ob kakšnem morebitnem manjšem krajevnem spodrsljaju, do nedelje, medtem ko bo v začetku prihodnjega tedna postala vremenska slika spet malo bolj dinamična. Našim krajem se bodo od nedelje ali ponedeljka približevali ostanki atlantske višinske doline, po drugi strani pa se bo anticiklon nad Atlantikom vzpenjal proti severnejšim vzporednikom. Proti nam se bo zato po njegovem vzhodnem robu začel vsaj obrobno spuščati nekoliko hladnejši in občasno tudi malo bolj nestanoviten severni zrak. Zaenkrat ne kaže ravno na možnost kakšnega izrazitega poslabšanja, kolikor bolj na verjetnost morebitne nekoliko večje občasne nestanovitnosti ali spremenlji-vosti. Temperature pa bodo v prvi polovici prihodnjega tedna nekoliko nižje od zdajšnjih.

Prehodno se bo otoplilo

Zadnje dni so bile temperature kolikor toliko skladne z dolgoletnim dogajanjem. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju je, denimo, radiosonda iz Rivolta včeraj opolnoči namerila +0,8 stopinje Celzija, kar je za slabo stopinjo več od dolgoletnih meritev, ničta izoterma pa je bila na višini 1545 metrov. Z anticiklonom bo v tudi višjih slojih ozračja dosegel naše kraje toplejši zrak. Ozračje se bo v povprečju segrelo za okrog pet stopinj Celzija v primerjavi z donedavnim dogajanjem. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju pričakujemo temperature okrog +5 stopinj Celzija, ničta izoterma pa bo na višini več kot 2000 metrov. Prehodno bodo torej temperature precej višje od dolgoletne normalnosti.

Danes do 17 stopinj

Danes bo pretežno jasno in prijetno toplo. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 17 stopinj Celzija, pihal bo šibak severni ali severovzhodni veter. Proti nam bo pritekal suh zrak. Jutri se bo vzhodno od nas pomikala vremenska fronta, ki bo le delno in obrobno vplivala tudi na vreme pri nas. Ob prevladujoči jasnini bo ponekod nekaj več oblačnosti, tu pa tam ne gre povsem izključiti kakšne kaplje dežja, morda kakšne plohe, četudi je možnost pri nas manjša, večja pa bolj proti vzhodu. Veter se bo prehodno nekoliko okrepil, ozračje pa nekoliko ohladilo. Sobotno jutro bo razmeroma hladno. V soboto bo sončno in čez dan prijetno toplo. V nedeljo se bo ob približevanju ostankov atlantske višinske doline oblačnost povečala in vreme bo v glavnem spremenljivo ali oblačno. V skrajnem primeru bo lahko nastala kakšna manjša krajevna ploha. V začetku prihodnjega tedna se bo nadaljevalo podobno vreme, prevladovala bo spremenljivost. Nekoliko hladneje bo. BRA


Najbolj brano