Politični vrh z izjemo ZL poenoten o interesu Slovenije, da krepi vlogo v najbolj povezanem delu EU

Predsedniki političnih strank so se na današnjem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju ob vzdržanem stališču ZL poenotili o pozicioniranju Slovenije po brexitu. Slovenija si bo aktivno prizadevala za uspešen razvoj EU, njen interes pa je, da ohrani in krepi svojo vlogo v najbolj povezanem delu EU, je pojasnil Pahor.

Predsedniki političnih strank so se na današnjem srečanju pri 
predsedniku republike Borutu Pahorju ob vzdržanem stališču 
ZL poenotili o pozicioniranju Slovenije po brexitu. Foto: STA
Predsedniki političnih strank so se na današnjem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju ob vzdržanem stališču ZL poenotili o pozicioniranju Slovenije po brexitu. Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenija bo torej krepila svojo vlogo znotraj evrskega in schengenskega prostora. Voditelji parlamentarnih strank bodo po potrebi usklajevali stališča glede najpomembnejših odločitev, povezanih z razvojem EU in vlogo Slovenije v njej, se je z izjemo ene od strank danes strinjal politični vrh.

Po mnenju Boruta Pahorja je pomembnost prvih dveh stališč v tem, da ju je velika večina slovenske politike potrdila po brexitu, kar da je za pozicioniranje Slovenije v prihodnjih mesecih in letih zelo spodbudno. “Čeprav je Slovenija majhna država, ne smemo čakati, da nas bodo dogodki vodili, ampak moramo mi v skladu z našimi interesi voditi dogodke,” je poudaril Pahor.

Na vprašanje, ali so se morda pojavile ideje o združevanju z državami višegrajske skupine, je Pahor odgovoril, da se o tem posebej niso pogovarjali. “V osnovi pa vidim samo dva trenda: vzpon nacionalnih politik, njihovo reafirmacijo in dolgoročni zaton EU ter večjo institucionalno povezanost, ki jo osebno vidim v zveznih državah,” je dejal.

Predsednik vlade Miro Cerar je po srečanju v izjavi novinarjem povedal, da je danes podprl stališča predsednika republike. Napovedal je tudi, da bo vlada v prihodnjih dnevih in mesecih aktivno spremljala in sodelovala v procesih, ki jih je povzročil referendum o izstopu Velike Britanije iz EU. Cerar je napovedal ustanovitev delovne skupine v sklopu ministrstva za zunanje zadeve, ki bo spremljala proces brexit in se aktivno povezovala z ostalimi skupinami v sedemindvajseterici.

Napovedal je tudi, da se bo septembra predvidoma udeležil srečanja na ravni sedemindvajseterice, kjer bodo o tej zadevi razpravljali na najvišji ravni. “Slovenija je in bo pripravljena na ta proces, bo v njem ves čas sodelovala ter zagotavljala to, k čemur smo se danes predsedniki parlamentarnih strank zavezali,” je dejal Cerar.

Ob tem je izpostavil, da je na srečanju s francoskim predsednikom Francoisom Hollandeom dobil ponovno potrdilo, da je Slovenija prepoznana kot država, ki v EU deluje izrazito povezovalno, in je v prihodnje mogoče nanjo računati prav v tej smeri. Dodal je še, da je stališče Slovenije tudi to, da mora sedemindvajseterica v primeru brexita ostati močno povezana, iti naprej in ustvarjati boljšo EU.

Poslanec ZL Matej T. Vatovec pa je poudaril, da vprašanja brexita ni poganjal samo populizem, ampak je podpora izstopu Velike Britanije iz EU tudi posledica nezadovoljstva nad unijo. Kot je dejal, v ZL prizadevanja za uspešen razvoj EU sicer podpirajo, a je ta odvisen od tega, ali se bodo odpravile neenakosti znotraj EU. Izpostavil je tudi potrebo po demokratizaciji evropskih institucij, pri čemer je izpostavil Evropsko komisijo, ki “ne deluje po najvišjih standardih transparentnosti oziroma demokratičnosti”.

Ostali predstavniki strank niso dajali izjav.

STA


Najbolj brano