Policisti ob začetku stavke na vlado prinesli hranilnik v obliki pujsa

Zvišanje plač za 35 odstotkov, takojšnje izplačilo presežnih ur, takojšnja stalna zaposlitev pogodbenih policistov za nadzor meje in ustrezna zaščitna oprema je samo nekaj od zahtev policistov, zaradi katerih so danes začeli stavkati. Kot poudarjata predsednika obeh policijskih sindikatov, se bodo policisti odzivali na nujne klice in varovali življenja ter premoženje ljudi, manjših kršitev pa ne bodo kaznovali.

Na mejnem prehodu Starod so policisti, tako kot na drugih 
prehodih, pregledovali dokumente vseh potnikov. Foto: Danijel Cek
Na mejnem prehodu Starod so policisti, tako kot na drugih prehodih, pregledovali dokumente vseh potnikov. Foto: Danijel Cek

SLOVENIJA > Policisti so tako danes začeli izvajati vse naloge, ki jih zaradi omejene stavke morajo po zakonu. “To je trenutno glavni in edini stavkovni ukrep, vse nadaljnje aktivnosti pa bomo pravočasno napovedali,” je povedal predsednik Policijskega sindikata Radivoj Uroševič. Predsednik Sindikata policistov Zoran Petrovič pa je pojasnil, da se policisti nahajajo v enotah in ne izvajajo nobenega ukrepa na lastno pest.

Prav tako med stavko ne bodo izvajali preventivnih aktivnosti, ne bodo pisali poročil o svojem delu, če se bo stavka nadaljevala, pa lahko tudi omejijo svoje zaznavanje prekrškov. Če jih ne bodo zaznavali, kršiteljev seveda ne bodo niti preganjali. Predsednika obeh sindikatov ob tem poudarjata, da bodo policisti izvajali vse interventne naloge in dvigovali telefonske slušalke.

Čutijo enotno podporo

Državljane je pozval, naj jim podporo izrazijo tako, da jih ne obremenjujejo z nepomembnimi zadevami in primeri, ki lahko počakajo. “S tem nam bodo naredili veliko uslugo in tudi tako ublažili morebitne posledice te stavke,” je dejal.

Policijsko delo na mejnih prehodih je včeraj potekalo povsem običajno. Na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja so policisti in policistke včeraj zjutraj le pogledali, če imajo vozniki in sopotniki dokumente, nato pa prikimali, da gredo lahko naprej. Povsem enako so ravnali tudi hrvaški policisti in policistke. Na mejnem prehodu Starod so med našim obiskom pregledali dokumente vsakemu vozniku, ki je prečkal mejo, in pred njegovim vozilom naprej spustili, nato pa dvignili zapornico. Dokumente so pregledovali tako hrvaški kot naši policisti.

Uroševič je pojasnil, da so jim podporo pri stavki izrekli dobesedno vsi zaposleni na policiji in na notranjem ministrstvu. “Na prste bi lahko prešteli tiste, ki so skeptični do načina, s katerim želimo uveljaviti svoje pravice.”

Stavko so ob sedmih zjutraj začeli tako, da se je večje število policistov z 20 vozili pripeljalo pred sedež vlade na Gregorčičevi ulici v Ljubljani in vladi prineslo hranilnik v obliki pujsa. Ob tem so poudarili, da želijo vladi preprečiti, da onesposobi policijo. Ponovili so, da njihova stavka in ukrepi niso usmerjeni proti ljudem, ampak proti vladi.

Niso niti prebrali zahtev?

Po besedah predstavnikov obeh sindikatov se že tako slabo kadrovsko stanje v policiji zaradi obilice dela z begunci še slabša. Policisti se glede načina pogajanj, svojega statusa, plač in opreme ne mislijo pogajati v nedogled, ampak želijo hitre in učinkovite rešitve, predvsem pa preprečiti nadaljnjo slabljenje moči policije in zmanjševanje varnosti.

Premier Miro Cerar je stavko policistov označil za neodgovorno in nedostojno. “Edini v Evropi smo, kjer policija stavka, in to je sramota,” je dejal in dodal, da je ogorčen. Policijska sindikata in vse družbene skupine ter državljane je na novinarski konferenci pozval k zdravemu razumu. Poudaril je, da se je stavka začela kljub temu, da pogajanja še niso končana in da so policisti edini, ki jim je vlada v prihodnjih dveh letih namenila več denarja, v vsakem letu dodatnih 30 milijonov. “Gre za izsiljevanje naše države, na kar ne bom pristal ne glede na posledice,” je bil oster Cerar. Pojasnil je, da bi, če bi policistom dali vse, kar zahtevajo, morali poseči tudi v šolstvo, zdravstvo, socialo in druge javne sektorje. Po njegovem prepričanju je njegova vlada prva po dolgem času, ki si resnično prizadeva za izboljšanje stanja v policiji. Vlada je kljub njegovi ogorčenosti sklenila, da bo s policijskima sindikatoma nadaljevala pogajanja. Policijski stavkovni odbor se je odzval na Cerarjevo izjavo in od njega zahteva, da se vsem policistom in javnosti opraviči.

Predstavniki sindikatov in vlade so se sicer sestali že v ponedeljek in torek, očitno pa so bile napovedi, da bi lahko po teh sestankih preklicali stavko, preveč optimistične. Po Uroševičevih besedah vladni uradniki od 29. oktobra, ko so napovedali stavko, niso niti prebrali njihovih zahtev. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je prejšnji teden ocenil, da so zahteve policistov težke okoli 90 milijonov evrov. DANIJEL CEK


Najbolj brano