Policisti čakajo na vlado in Cerarja

Po podatkih policijskih sindikatov so danes do 13. ure izločili iz prometa enajst dotrajanih policijskih vozil, v okviru stavke pa z izločanjem dotrajane in neustrezne opreme nadaljujejo. Od vlade in premierja Mira Cerarja pričakujejo predstavitev rešitev težav. Če odziva ne bo, vodstvi sindikatov napovedujeta dodatne zaostritve.

Premier Miro Cerar je po vrnitvi iz ZDA spodbudil člane 
vladne pogajalske skupine, da pohitijo s pripravo dokončnih 
izhodiščih v pogajanjih s policijskima sindikatoma. "To bodo 
storili v prihodnjih dneh in potem se bodo pogajanja nadaljevala," je danes novinarjem zatrdil Cerar in dodal, da 
pogajanja s policisti tečejo.  Foto: STA
Premier Miro Cerar je po vrnitvi iz ZDA spodbudil člane vladne pogajalske skupine, da pohitijo s pripravo dokončnih izhodiščih v pogajanjih s policijskima sindikatoma. "To bodo storili v prihodnjih dneh in potem se bodo pogajanja nadaljevala," je danes novinarjem zatrdil Cerar in dodal, da pogajanja s policisti tečejo.  Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik Sindikata policistov Slovenije Radivoj Uroševič je poudaril, da se predsednik vlade Cerar še vedno izogiba jasnemu odgovoru, kaj je s stavkovnimi zahtevami in ali bo spoštoval dogovorjeno in obljubljeno, to je ureditev statusa in plačil za opravljeno delo.

Premier Miro Cerar je po vrnitvi iz ZDA spodbudil člane vladne pogajalske skupine, da pohitijo s pripravo dokončnih izhodiščih v pogajanjih s policijskima sindikatoma. "To bodo storili v prihodnjih dneh in potem se bodo pogajanja nadaljevala," je danes novinarjem zatrdil Cerar in dodal, da pogajanja s policisti tečejo. Kot je Cerar dejal v izjavi ob robu mednarodne konference FDI Summit Slovenia 2015 v Ljubljani, njegova stališča do zahtev policijskih sindikatov ostajajo nespremenjena. Čas za stavko po njegovih besedah vsekakor ni primeren, po terorističnih napadih v Parizu si je težko predstavljati, da katera koli evropska policija stavka. "Toda zdaj smo, kjer smo. Od policije in njenega vodstva pričakujem, da še naprej ravna profesionalno, da opravlja svoje dolžnosti, kar tudi jih. S policijo nisem bil nikoli v konfliktu, sem pa jasno povedal, da je stavka v tem trenutku neprimerna in da vodstvo sindikatov z zavajanjem lastnega članstva ne dela usluge nikomur," je dejal premier. Seveda pa se je, kot je poudaril, treba pogajati, pogajanja potekajo in treba je počakati na njihov izid. Cerar je sicer spomnil, da se je vlada s sindikati javnega sektorja že izpogajala in sprejela zavezujoča stališča. "Kljub zahtevam policijskih sindikatov je treba upoštevati omejenosti, ki jih imamo na ravni javnih financ," je opozoril. Dodal je, da varnostni element vsekakor je pomemben in nanj bo vlada tudi pozorna, da pa ne more priti do plazu ponovnih zahtev sindikatov in novih pogajanj. Premier pričakuje, da se bodo stvari umirile in da bodo vsi začeli razmišljati v okvirih zmožnosti.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Zoran Petrovič pa je opozoril na dotrajano policijsko opremo in dejal, da bi moralo njeno izločanje teči že nekaj časa. Ne glede na to, pa so zdaj pozvali policiste, da sami preverijo ustreznost opreme. Ob tem je spomnil, da je temeljna dolžnost delodajalca - vlade, da zagotavlja takšno opremo in delovna sredstva, ki bodo omogočala varno in učinkovito delo.

V sindikatih ugotavljajo, da se ta proces dogaja v zadnjih 24 urah. Petrovič je poudaril, da sindikat nima vseh podatkov in ima le podatke, ki jim jih posredujejo zaposleni. Do danes do 13. ure je bilo iz prometa izločenih enajst dotrajanih vozil, zadnje vozilo je bilo zaradi neustreznih zavor izločeno na območju Policijske uprave Celje.

V ponedeljek je bil na eni policijskih postaj po njegovih besedah opravljen skrben pregled ustreznosti zaščitnih jopičev in čelad. Ponovil je zgovoren podatek, da je od 31 zaščitnih jopičev kar 23 izločenih kot neprimernih, za uporabo jih je ostalo le osem, je dejal in dodal, da je podobna slika tudi v drugih policijskih enotah. "To kaže na to, koliko in v kolikšnem obsegu se je vlagalo v varnost pri izvajanju nalog," je dejal.

STA


Najbolj brano