Policijski stavkovni odbor od Cerarja zahteva opravičilo

Policijski stavkovni odbor se je odzval na izjavo predsednika vlade Mira Cerarja, da je danes začeta stavka neodgovorna in nedostojna za policijo in da smo edini v Evropi, kjer policija stavka. Slednje po navedbah stavkovnega odbora ne drži, zato od Cerarja zahtevajo, da se vsem policistom in javnosti javno opraviči.

Policijski stavkovni odbor se je odzval na izjavo predsednika 
vlade Mira Cerarja, da je danes začeta stavka neodgovorna in 
nedostojna za policijo in da smo edini v Evropi, kjer policija 
stavka. Foto: Vesna Humar
Policijski stavkovni odbor se je odzval na izjavo predsednika vlade Mira Cerarja, da je danes začeta stavka neodgovorna in nedostojna za policijo in da smo edini v Evropi, kjer policija stavka. Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > Kot so zapisali, namreč kot člani Evropskega združenja policijskih sindikatov razpolagajo s podatkom, da niso edini, ki stavkajo, še manj pa edini, ki stavkajo v tem letu. Letos je bila po njihovih navedbah stavka izvedena na Nizozemskem, napovedana pa tudi v Franciji.

A je, kot so pojasnili, za razliko od predstavnikov slovenske vlade francoska vlada oz. njen predsednik "osebno in nemudoma pristopil h konstruktivnim pogajanjem", v katerih so dosegli dogovor, ki je stavko policistov pravočasno preprečil.

Policijski stavkovni odbor, ki ga sestavljajo člani stavkovnih odborov obeh policijskih sindikatov, Cerarju v odprtem pismu očita, da se je nedostojno izrazil o "legitimni pravici policistov, ki so v stavko prisiljeni zaradi neizpolnjevanja sporazumov in pogodb, ki jih je prav vlada v prvi vrsti dolžna spoštovati".

"Vaše trditve so tako naravnost šokantne, saj kot sramotno dejanje označujete boj upnika, ki z zakonitimi in legitimnimi sredstvi zahteva zgolj izvršitev in poplačilo dolga, istočasno pa hote ali nehote poveličujete dolžnika, ki ima nesporni dolg, a svojega dolga ne poplača," so zapisali.

Cerarju še očitajo, da je zamolčal bistvo, da so slovenski policisti kar 35 odstotkov nižje plačani kot njihovi kolegi v državah EU. To pa zagotovo predstavlja sramoto v evropskem prostoru, opozarjajo v stavkovnem odboru.

Premier je sicer poudaril, da se je stavka policistov začela kljub temu, da pogajanja še niso končana in da so policisti edini, ki jim je vlada namenila v prihodnjih dveh letih znatna dodatna sredstva, v vsakem letu dodatnih 30 milijonov evrov. Pogajanja so predvidena tudi za danes, ko se je začela stavka.

STA


Najbolj brano