Policijski sindikat v DZ vložil pobude za referendume za štiri zakone

Policijski sindikat Slovenije (PSS) je v torek v državni zbor vložil pobude volilcev za razpis referendumov o noveli zakona o varstvu okolja, noveli zakona o trgu finančnih instrumentov, spremembah zakona o družbi Slovenske železnice in noveli zakona o sodnih taksah. V PSS so pojasnili, da jih je v takšno državljansko akcijo prisilila vlada.

V Policijskem sindikatu Slovenije so napovedali, da bodo kot 
državljani in volilci dosledneje preverjali odločitve vlade,  vse 
dokler se ne bodo našle sprejemljive rešitve tudi za policiste. Foto: STA
V Policijskem sindikatu Slovenije so napovedali, da bodo kot državljani in volilci dosledneje preverjali odločitve vlade, vse dokler se ne bodo našle sprejemljive rešitve tudi za policiste. Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada po njihovih navedbah “varnost v državi jemlje kot samoumevno dobrino in ne razume, da za takšnim stanjem v državi stojijo prav policistke in policisti, njihovo požrtvovalno delo in odrekanja. Vladi, ki se krčevito brani izpolnitve danih obljub in zavez ne moremo zaupati”.

Napovedali so, da bodo kot državljani in volilci dosledneje preverjali odločitve vlade, vključno s preverjanjem novih zakonov, ki jih je vlada v obliki predlogov posredovala v zakonodajni postopek. Odločeni so, da bodo s temi aktivnostmi vztrajali, vse dokler se ne bodo našle sprejemljive rešitve tudi za policiste.

Predsednik DZ Milan Brglez je v odzivu na pobude za razpis referendumov o štirih zakonih, ki jih je v DZ vložil Policijski sindikat Slovenije, dejal, da so takšne pobude postale “že neka navada oziroma poskus zlorabe te zakonodaje, ki je bila mišljena za nekaj povsem drugega”. A postopke bo treba ustrezno peljati in spoštovati zakonske roke, je dejal.

Po določitvi roka za zbiranje podpisov za razpis referenduma bodo o vsaki pobudi obveščali javnost in tako volilcem prepustili odločitev, da sami ocenijo, ali je posamezni zakon treba zadržati z referendumskim odločanjem, so zapisali v sindikatu.

Po njihovem mnenju je novela zakona o varstvu okolja izrazito v interesu kapitala in v škodo lokalnega prebivalstva, javnega interesa ter varstva okolja in ljudi. Novela zakona o trgu finančnih instrumentov premalo natančno ureja umik obveznosti iz borznega trgovanja in je tako lahko škodljiv za male imetnike, ocenjujejo v sindikatu.

Pri noveli zakona o Slovenskih železnicah po mnenju sindikata obstaja resna nevarnost, da bodo odvisne družbe, ki zdaj poslujejo z dobičkom, prodane, čeprav jih je bilo za oživitev treba večkrat dokapitalizirati. Glede novele zakona o sodnih taksah pa je po njihovem mnenju nedopustno, da mora delavec zaradi vložitve tožbe zaradi neizplačane plače poravnati še sodno takso, medtem ko je država sodnih taks oproščena.

V DZ so potrdili, da so prejeli referendumske pobude. Predsednik DZ Milan Brglez bo v primeru, da so pobude ustrezne, določil 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma na omenjene zakone.

To je v tem letu že drugi tak izraz državljanske nepokorščine. Prejšnji mesec je namreč Sindikat delavcev migrantov Slovenije v DZ vložil dve pobudi za začetek referendumskih aktivnosti za medijsko novelo in za zakon o mednarodni zaščiti. Od referendumske pobude pa so odstopili po sestanku s premierjem Mirom Cerarjem, na katerem so se dogovorili, da bosta strani v treh tednih pripravili gradivo, nato pa se bodo ponovno sestali in skušali najti rešitev.

STA


Najbolj brano