Policiji bi ob predlaganem rebalansu proračuna sredi leta zmanjkalo denarja

Policiji bi ob predlaganem rebalansu proračuna sredi leta zmanjkalo denarja. Zato v sindikatu policistov odločitev na torkovem parlamentarnem odboru za finance, da ne podprejo dopolnil, s katerimi bi namenili več denarja za izvajanje nalog policije, ocenjujejo kot tragično. V policijskem sindikatu upajo, da si bodo poslanci še premislili.

Policiji bi ob predlaganem rebalansu proračuna sredi leta zmanjkalo denarja.  Foto: Pu Nova Gorica
Policiji bi ob predlaganem rebalansu proračuna sredi leta zmanjkalo denarja.  Foto: Pu Nova Gorica

LJUBLJANA > Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič verjame, da proračun še ni zacementiran. “Še vedno obstajajo možnosti dopolnitve proračuna na plenarnem zasedanju državnega zbora. Upam, da se bodo poslanci tega poslužili,” je dejal. Z ministrstvom se vsakodnevno usklajujejo, zato še vedno upajo, da taka odločitev ni dokončna.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je opozoril, da tudi na torkovi obravnavi rebalansa proračuna na parlamentarnem odboru za finance ni bilo slišati niti enega argumenta proti dopolnilom, s katerimi so skušali zagotoviti več denarja za operativno delo policistov.

Zmanjkalo bo denarja za osnovne naloge

“Ta trenutek se zavedajo, da bo zmanjkalo denarja za nekatere osnovne naloge policije, pa kljub temu sprejemajo tak proračun,” je bil kritičen Petrovič, ki se sprašuje, v čigavem interesu je, da policija ne more izvajati svojih osnovnih nalog. Ko se bo to zgodilo, bo to kaos, opozarja Petrovič. Ravnanje koalicije označuje za neodgovorno.

Denarja bo po njegovih besedah zmanjkalo za tako osnovne stvari, da bi se morali vsi - tako poslanci kot državljani - zamisliti. Med zadevami, za katere bo zmanjkalo denarja, Petrovič našteva zamenjavo policijske opreme (uniforme, čelade, jopiči in podobno). Zmanjkalo bo tudi denarja za vzdrževanje policijskega sistema zvez Tetra. Vzdrževalec je po Petrovičevih besedah že napovedal, da ne bo več izvajal vzdrževanja, če to ne bo plačano.

Petrovič je opozoril, da bo denarja zmanjkalo tudi za izvajanje nujne helikopterske medicinske pomoči, kar policijo letno stane okoli en milijon evrov. Ogrožen je tudi policijski program za varovanje zaščitenih prič, prav tako ni predvidenega denarja za zamenjavo dotrajanih policijskih vozil. Policijsko vozilo je v povprečju staro devet let in ima prevoženih med 350.000 in 400.000 kilometrov, poudarja sindikalist.

Po njegovih besedah je policija edini del javnega sektorja, čigar računalniki so še vedno opremljeni z operacijskim sistemom windows XP, za katerega proizvajalec ne zagotavlja več podpore in popravkov. Zaradi tega se bo lahko policija soočala z vdori v njihov informacijski sistem, je dejal Petrovič.

Kadrovska podhranjenost policije

Predsednik sindikata policistov je opozoril tudi na kadrovsko podhranjenost policije. Lani je policijo po njegovih besedah zapustilo 235 zaposlenih, večinoma operativnih sodelavcev. Zaradi prepovedi zaposlovanja v javnem sektorju teh ne morejo nadomeščati.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je že pred dnevi na odboru za notranje zadeve pojasnil, da ministrstvo z rebalansom dobiva 304,5 milijona evrov, od česar je za policijo namenjenih 257,2 milijona evrov. Slednje je za 3,7 milijona evrov manj, kot predvideva prvotni proračun, in za 15,8 milijona evrov manj, kot je bila dejanska poraba policije v letu 2014.

Za izvajanje vseh zakonskih obveznosti pa bi policija po njegovih besedah potrebovala med 300 in 305 milijonov evrov, kar pomeni, da bo glede na dodeljeni denar nekje v drugi polovici leta “v velikih težavah” in ne bo mogla izvajati vseh svojih obveznosti.

STA


Najbolj brano